Szombat reggel óta közel 150-200 izraelit hurcoltak el Gázába. A tel-avivi tőzsdén a támadások kezdete óta estek a részvény-árfolyamok, súlyos gazdasági károk keletkeztek a Gázát körülvevő térségben. Több ipartelepet és gyárat is károsan érint a helyzet, melyek eddig a környéken működtek. A mozgósítások miatt Izrael-szerte zárva van több ipari és kereskedelmi intézmény is.

A katonai rádió szerint súlyos károk érték a Gáza környéki mezőgazdasági termelést is, ahol nem csak az emberek, hanem az állatok is szenvednek, mivel sokfelé napok óta nem tudták megetetni őket.

Az MTI a The Marker című gazdasági lapra hivatkozva azt írja, hogy várhatóan egy héten belül eltűnhet a baromfi a boltok polcairól, mivel a vágóhidakon főként Ciszjordániából érkező arab vendégmunkások dolgoznak, akik a háború miatt nem tudnak munkát felvenni. Szombat óta több külföldi légitársaság törölte izraeli járatainak nagyrészét, emiatt helyiek tízezrei rekedtek külföldön, köztük tartalékos katonák is.

valutaárfolyamok sok éves csúcsra emelkedtek, de viszonylag stabilak. A háború ötödik napjának reggelén egy dollár 3,96 sékelbe került, egy euró pedig 4,195-be.

Alábecsülhetik a piacok az izraeli konfliktust, lehet még ebből nagyobb gond is?

A globális piacok még messze nem árazták be teljesen a fejleményeket, különösen a magasabb olajárakból és a nagyobb védelmi kiadásokból eredő inflációs kockázatokat.
Bővebben--->