Igor Konasenkov orosz tábornok szerint az ukrán fél stratégiai tartalékának 23. és 31. gépesített dandárját vetette be, más katonai egységek és alegységek támogatásával. Mint mondta, a támadásban összesen hat gépesített és két harckocsizászlóalj vett részt. Szerinte az ukrán hadsereg célja az volt, hogy áttörje az orosz védelmet a front Kijev szerint legsebezhetőbb szakaszán, de az ellenség nem érte el a céljait, nem járt sikerrel.

Ukrán oldalon az orosz Kelet csapatcsoport az alábbi veszteségeket okozta:

  • több mint 250 katonát, 16 harckocsit, 3 gyalogsági harcjárművet, 21 páncélozott harcjárművet iktattak ki;
  • az ukrán fegyveres erők a donyecki régió déli részén mintegy 300 katonát, 16 harckocsit és 26 páncélozott harcjárművet vesztettek.

Meghiúsult ukrán offenzíváról beszélnek

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ebben az időszakban az egyik előretolt ellenőrző ponton tartózkodott. A Belgorod megye határán vasárnap kitört harcokkal kapcsolatban a katonai szóvivő azt mondta, hogy

Novaja Tavolzsanka közelében az orosz hadsereg és határőrség meghiúsította ukrán „terroristák” két csoportjának behatolási kísérletét.

A támadók közép-európai idő szerint 12 óra körül polgári létesítményekre leadott intenzív tüzérségi tűz fedezékében megpróbáltak átkelni a Sziverszkij Donyec folyón.

  • Konasenkov szerint „a kijevi rezsim terrorista alakulata” megsemmisült, tíz fegyverest, két csónakot és egy páncélozott járművet veszítve.
  • Ezenkívül az orosz ütegelhárítás kiiktatott öt ukrán aknavetős szakaszt, egy Grad sorozatvetőt a Harkiv megyei Volcsanszk város közelében, valamint két lengyel gyártmányú Krab önjáró tüzérségi löveget.
  • Az ukrán erők a front egyéb részein az elmúlt nap folyamán további több mint ötszáz embert veszítettek, közülük mintegy 425-öt a Donyeck körzetében vívott harcokban.
  • Beszámolt egy Szu-27-es repülőgép lelövéséről és két lőszerraktár megsemmisítéséről is.

Egy ukrán rohamosztag nehéz helyzetbe hozta őket

Alekszandr Hodakovszkij, donyecki parancsnok szerint a Donyeck megyei Vuhledar várostól nyugatra végrehajtott támadás az ukránok korlátozott taktikai akciója volt, nem pedig nagyobb hadművelet.

Az ukrán csapatok kezdetben azt a benyomást keltették, hogy növelik a nyomást a front Velika Novoszilka-i szakaszán, ahol vasárnap már sikerült áttörést elérniük. Eközben keletebbre, Novodonyeck település közelében egy rohamcsapat szinte észrevétlenül továbbhaladt.

„Az ellenségnek sikerült nehéz helyzetbe hoznia minket” – fogalmazott Hodakovszkij.

Mielőtt a donyecki szakadárokat kezdte el támogatni, Hodakovszkij 2014-ig az ukrán titkosszolgálat helyi terrorelhárító egységének vezetője volt. Egységeit később beolvasztották az orosz Nemzeti Gárdába.

Az orosz jelentéseket Kijev nem erősítette meg. Az ukrán vezérkar helyzetjelentése nem jegyzett fel különösebb tevékenységet a térségben. Csak annyit közölt, hogy Vuhledart és a szomszédos falvakat lőtték az orosz erők.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója azt mondta, hogy az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berhivka település egy részét, amit szégyennek minősített.

A Wagner-csoport a múlt hónapban az orosz-ukrán háború eddigi leghosszabb csatája után foglalta el Bahmutot, majd átadta az ottani állásait a reguláris orosz csapatoknak.

Teljes egészében orosz kézre került Bahmut 

Jevgenyij Prigozsin szombaton kora délután közölte, hogy az inváziós erők teljes egészében elfoglalták Bahmut városát, ahol hónapok óta véres harcok dúlnak. Azt is mondta, hogy néhány nap múlva kivonulnak a városból pihenni. Bővebben>>>