Az X közösségi felület több száz Hamászhoz köthető fiókot távolított el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta - közölte a korábban Twitter néven ismert portál vezérigazgatója, Linda Yaccarino.

Továbbra is azonnal reagálunk a világ minden tájáról, köztük az uniós tagállamok bűnüldöző szerveitől érkező megkeresésekre

– írta Yaccarino szerdán Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős tagjának címzett, a X-en közzétett levelében.

Elon Musk ultimátumot kapott: egy napja van rendet tenni

Thierry Breton, az EU digitális jogokért felelős vezetője figyelmeztette Elon Muskot, hogy tegyen rendet az X-en, korábbi nevén Twitteren az izraeli háborúról terjedő álhírek miatt annak érdekében, hogy az X megfeleljen az újonnan megalkotott európai uniós online tartalomszabályzásoknak. Bővebben >>>

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) néven ismert online tartalomszabályozás előírja az X és más nagyobb online platformok számára, hogy távolítsák el az illegális tartalmakat, és hozzanak intézkedéseket a közbiztonságot és a közbeszédet fenyegető kockázatok kezelésére.

A közösségi platform biztonsági csapata hétfőn késő este egy posztban azt állította, hogy „a lehető legnagyobb erőfeszítéssel” kezelik a helyzetet. Közölték, hogy az izraeli konfliktus miatt megnövekedett a napi aktív felhasználók száma az X-en, és több mint 50 millió bejegyzés foglalkozott a Hamász hétvégi, Izrael elleni terrortámadásával.

Szembesül Elon Musk a valósággal: az X-en terjed a legtöbb álhír

Három uniós tagállamban készített elemzést a brüsszeli bizottság. Az eredmények kiábrándítóak. Bővebben >>>