A közösségi oldal állítása szerint a felületet elárasztották az izraeli háborúval kapcsolatos, gyűlöletkeltő és explicit tartalmú megosztások. Azonban több kritikát is kapott a vállalat, egyebek mellett az Európai Unió egyik vezető tisztviselőjétől is. Thierry Breton szerint fennáll a veszélye annak, hogy a felület nem tesz eleget az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényének.

A helyzet rendezésére pedig 24 órát adott milliárdos tulajdonosnak.

Az Euronews azt írja, a külső megfigyelőcsoportok szerint bővelkedik a platform a háborúról szóló félretájékoztatásban. A digitális jogokért felelős uniós biztos levelében azt írja, hogy az X-en keringő hamis és manipulált képek közé tartoznak az olyan irreleváns fegyveres konfliktusokról készült régi képek vagy katonai felvételek, amelyek valójában videojátékokból származnak.

Thierry Breton
Thierry Breton
Kép: Getty Images, Thierry Monasse

Breton a platformon közzétett levelében arra is figyelmeztet, hogy a hatóságok megjelölték a potenciális jogsértő tartalmakat, melyeket ha indokolt, akkor „időben és objektíven” kell eltávolítani.

A közösségi platform biztonsági csapata hétfőn késő este egy posztban azt állította, hogy „a lehető legnagyobb erőfeszítéssel” kezelik a helyzetet. Közölték, hogy az izraeli konfliktus miatt megnövekedett a napi aktív felhasználók száma az X-en, és több mint 50 millió bejegyzés foglalkozott a Hamász hétvégi, Izrael elleni terrortámadásával.

Szembesül Elon Musk a valósággal: az X-en terjed a legtöbb álhír

Három uniós tagállamban készített elemzést a brüsszeli bizottság. Az eredmények kiábrándítóak.
Bővebben--->