A nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni. A kórházakat azonnal el kell látni a szükséges felszerelésekkel, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan el kell szállítani – írta közleményében. Felszólítjuk Izraelt, hogy a polgári lakosság védelmének biztosítása érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet ezen a téren – jelentette ki.

Az EU csatlakozik a harcok azonnali szüneteltetésére és humanitárius folyosók létrehozására irányuló felhívásokhoz, a határátkelőhelyek kapacitásának növelésével és egy külön tengeri útvonalon keresztül, hogy a humanitárius segélyek biztonságosan eljuthassanak a Gázai övezet lakosságához – tájékoztatott.

Megerősítette továbbá:

Izraelnek joga van, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, de felhívta a figyelmet, hogy az EU nagyon komolyan aggódik a gázai humanitárius helyzet súlyosbodása miatt, sürgeti a humanitárius segélyekhez való gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférést.

Borrell az EU névében ismét felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt.

Megszakadt a kapcsolat a gázai Sifa kórházzal.

Elfogyott az áramtermeléshez szükséges üzemanyag, leállt a térség legnagyobb kórháza. A közlés szerint víz és élelem sincs, és a távközlés sem működik. A kórház egyik orvosa a Reutersnek azt mondta, egyre több csecsemőt vesztenek el, mivel nem tudják biztosítani az inkubátorok számára az áramot. A BBC úgy tudja, legalább 20 újszülöttet tartanak egy sebészeti műtőben.

Isaac Herzog izraeli elnök szerint a Hamász legfontosabb bázisa a kórház alatt található, ezt tagadja a Hamász, ahogy azt is, hogy elfogyott volna az áram.

Támadás érte a Sifa kórház közelében található gázai ENSZ-irodát.

A BBC riportere helyszíni kapcsolattartójától úgy tudja, körülbelül 40 izraeli tank és páncélozott jármű volt a közelben, és hogy a tisztek vizet adtak a civileknek, továbbá próbálják meggyőzni őket, hogy hagyják el a területet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az NBC amerikai televíziónak reagál a történtekre. Állítása szerint felajánlották, hogy elegendő üzemanyagot adnak a kórház működtetéséhez, de visszautasították.

A Hamász közölte, hogy felfüggeszti a túsztárgyalásokat a kórházat ért légicsapások miatt. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a harcok során nem támadják a kórházat.

Elfogyott az érzéstelenítő Gázában, már anélkül operálnak

Először a benzin fogyott el, majd az érzéstelenítő, így egyre kritikusabb a térségben az egészségügyi ellátás. Bővebben >>>