Egy vietnami bíróság csütörtökön halálra ítélte Truong My Lan ingatlanmágnást 12,46 milliárd dollár (304 billió vietnámi dong, avagy mintegy 4532 milliárd forint) értékű, az ország eddigi legnagyobb pénzügyi csalásában játszott szerepe miatt. Gyakorlatilag az ország 2022-es GDP-jének három százalékát sikkaszthatta el.

A Ho Si Minh-városban tartott tárgyalás végén az ingatlanfejlesztő Van Thinh Phat Holdings Group elnökét bűnösnek találták sikkasztásért, vesztegetésért és a banki szabályok megsértéséért.

A március 5-én kezdődött és a tervezettnél korábban véget ért per része volt annak a vesztegetések felszámolását ígérő kampánynak, amelyet a Vietnámot kormányzó Kommunista Párt vezetője, Nguyen Phu Trong évek óta ígért.

A „lángoló kemence” néven emlegetett fellépés során több száz magas rangú állami tisztviselőt és üzleti vezetőt vontak felelősségre vagy kényszerítettek lemondásra.

számolt be róla a vietnámi állami média és a Reuters alapján a CNN.

Saját országa GDP-jében is értelmezhető összeget sikkasztott a vietnámi hölgy pár év alatt

Vietnamban 12,5 milliárd dollár elsikkasztásával vádolják az egyik nagy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét és bűntársait – derült ki a kormány honlapjában közölt cikkből.

Lant és bűntársait azzal vádolták, hogy 12,46 milliárd dollárnyi vietnámi dongot vontak ki a Saigon Joint Stock Commercial Bankból, vagyis az SCB-ből, amelyet a nyomozók szerint több tucatnyi meghatalmazott útján ténylegesen az üzletasszony irányított.

A nyomozók szerint 2018 elejétől 2022 októberéig Lan nagy összegeket tulajdonított el úgy, hogy az SCB fedőcégeknek nyújtott törvénytelen kölcsönöket.

A dolog annyira elfajult, hogy végül a vietnámi államnak kellett beavatkoznia és megmentenie a bajba került bankot az összeomlástól, miután azt a betétesek megrohamozták.

Lan fellebbezni fog az ítélet ellen, mondta a Reutersnek egy családtagja még annak kihirdetése előtt.

Az ország, ahol megvalósul a gazdasági csoda

Kína gyors fejlődése megállt, a gyártók új célpontot keresnek. A másfél milliárdos India mellett ott a 100 milliós Vietnám, amely jelenlegi formájában tökéletes a világ gyára szerep egy részének átvételére.