A 1400 méter mélyen fekvő bányarendszerből régen cinket és rezet nyertek ki, ám a skót Gravitricity vállalat új sorsot szán az azóta már bezárt monstrumnak. A cég energiatárolókat fejleszt, amely a gravitáció segítségével raktározza a megújuló energiát — írja a Euronews.

A gravitációs „akkumulátor” megoldást kínál az olyan napokra, amikor többletenergia halmozódik fel. Ilyen esetben a bánya aknáiba telepített súlyokat felhúzzák, majd ha újra szükségessé válik a felhasználás elengedik őket. Így a csörlők generátorokká alakulnak, amely rövid ideig vagy lassabban „csepegtetve” biztosítják a villamosenergia áramlását. 

költséghatékony módszer nemzetközi kutatók véleménye szerint is megállja a helyét. Hosszú távon át megoldást biztosíthatnak az energiatárolásra. Ahogy a világ egyre inkább áttér a megújuló erőforrásokra elengedhetetlenné válik a hosszabb távú raktározás kialakítása. 

Ha a prototípus megfelelően teljesít a gravitációs energiarendszer képes lesz a 2MW teljesítmény tárolására is, amelyet a helyi energiahálózatba integrál a későbbiekben.

Ez a projekt teljes körűen demonstrálja, hogy technológiánk miként képes megbízható, hosszú élettartamú energiatárolást biztosítani, és gyorsan felszabadítani azt, amikor szükség van rá

 – mondta Martin Wright, a Gravitricity ügyvezető elnöke.

Az ötlet nagy sikernek örvend a bánya volt dolgozói között is, hiszen a 2022. augusztusi bezárás óta sokan maradtak munkanélküliek. A skót cég tehát nem csak a terület újbóli használatát (csak szén-dioxid mentesen) tudja biztosítani, hanem munkát is kínál a helyiek számára. 

Megszületett az ítélet: 9,7 milliárd dollárt kell fizetniük a bányászati vállalatoknak

A 2015-ben történt brazíliai gátszakadás és az utána bekövetkezett vörösiszap katasztrófa által okozott károk megtérítését követeli a szövetségi bíróság.Bővebben--->