A BHP, a Vale és a Samarco vasérc vállalatokat jelentős szerepet játszottak a 19 ember halálát okozó katasztrófában. Brazília délkeleti részén található Fundão gát összeomlása hatalmas sárlavinát okozott, még a Rio Doce folyót is súlyosan szennyezte, amely az Atlanti-óceánba torkollik. 

A katasztrófa idején már szó volt arról, hogy egyes vállalatoknak kártérítést kell fizetniük, de 2015-ben ez még nem lett pontosan meghatározva.

Az ügyet kezelő bíró szerint a vállalatoknak felelősséget kell vállalnia az erkölcsi károkért is, vagyis az incidens által érintettek érzelmi sérelmeiért is. Hozzátette, hogy a pénzt kiegészítik a 2015 óta megnövekedett inflációhoz mérten. Ezenkívül állami alapba helyezik, és az érintett területeken megvalósuló projektekre és kezdeményezésekre fordítják. 

A mérgező iszap miatt 700 embert kellett kitelepíteni a Bento Rodrigues faluból, de itt nem álltak meg a károk, hiszen a közeli élővilág és több százezer ember ivóvize is megfertőződött — olvasható a BBC cikkében.   

Nem ez az egyetlen Vale vállalat tulajdonában történt baleset. Még 2019 januárjában egy bányaág omlott össze, amely 270 ember halálát okozta.

A vállalatok többek között azért is felelősségre vonhatóak, mert a gát 2011-2012-es tervezése a víz kevésbé hatékony elvezetéséhez vezetett és végül ez okozta a gát összeomlását. A folyamat akkor kezdődött meg, amikor a gátfalakban lévő homok telítődött és az anyag inkább már folyadékként kezdett viselkedni. Egyes jelentések szerint az átszakadásban jelentős szerepet játszott az aznap bekövetkezett kisebb földrengés is, amely felgyorsíthatta a jelenséget.  

Az El Nino tombolása őrületes meleget és bozóttüzeket okoz Ausztráliában

Az ausztrál tűzoltók a fekete nyár óta a legjelentősebb tűzveszélyre készülnek.Bővebben--->