A lengyel gazdák az S7-es gyorsforgalmi útvonalat várhatóan március 10-ig lezárják. Az S3-as autópályán sem fognak áthaladni az autósok, az ottani tiltakozás március 20-ig tarthat. A gazdák a február 27-i varsói tiltakozás után fontos gyorsforgalmi utakat zártak le Lengyelországban.

tiltakozások január óta tartanak országszerte, és semmi jel nem utal arra, hogy hamarosan véget érnének. A rendőrség türelemre és a kerülőutak felkutatására szólította fel az autósokat, és azt javasolják, hogy kerüljék az utazást, ha az nem szükséges – írja a Warsaw Voice.

Varsóban a gazdák felvonulása több tízezer embert hozott össze a Szejm előtt. A protestálók a parlamentben Szymon Holownia alsóházi elnökkel és Krzysztof Bosak alelnökkel, a radikális-nacionalista Konföderáció politikusával és a miniszterelnöki hivatal vezetőjével.

Szczepan Wojcik szervező a Rzeczpospolita napilapnak elmondta, hogy „a megbeszélések kellemesek voltak, de konkrétumokat nem eredményeztek, így nem jutottak előrébb”.

Három követelésük van: az első, hogy távolodjanak el a Zöld Megállapodás káros rendelkezéseitől, a második, hogy zárják le Lengyelország határait a nem uniós országokból származó termékek ellenőrizetlen beáramlása ellen, a harmadik pedig, hogy védjék meg a lengyelországi állattenyésztést.

Napok kérdése, hogy felszabadítsák a 137 milliárd eurós lengyel támogatást

Jövő héten döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró értékű uniós eszköz lehívásának megkezdéséről – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Varsóban pénteken.

A részletekről ITT írtunk bővebben.