Japán október 5-én, csütörtökön megkezdte a tisztított szennyvíz második mennyiségének kibocsátását a fukusimai atomerőműből – közölte az üzemeltető. A vízkibocsátás 10 óra 18 perckor indult – mondta el a Tokyo Electric Power Company (TEPCO) szóvivője az AFP-nek.

Ez az első kibocsátást követi, amelyre még  augusztus 24-én, került sor, amikor Japán elkezdte kiengedni a létesítményt 2011-ben sújtó szökőár óta felhalmozódott 1,34 millió tonna szennyvíz egy részét.

Míg Japán ragaszkodott hozzá, hogy a kezelt víz nem jelent egészségügyi kockázatot – ezt az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete is támogatja – Kína többször is bírálta a kibocsátást, és megtiltotta a japán tengeri élelmiszerek importját. A szeptember 11-én véget ért kezdeti kibocsátáshoz hasonlóan a második szakaszban körülbelül 7800 tonna víz leeresztése várható.

A TEPCO azt közölte, hogy a szennyvizet minden radioaktív elemtől megszűrték, kivéve a tríciumot, amely a biztonságos szinten van.

Megerősítették, hogy az első kiadás a terveknek megfelelően és biztonságos módon történt

– nyilatkozta csütörtökön újságíróknak Hirokazu Matsuno kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy nem észleltek rendellenességet.

A kormány továbbra is rendkívül átlátható módon kommunikálja mind belföldön, mind nemzetközi szinten a megfigyelési adatok eredményeit – mondta Matsuno. Japán arra is sürgetni fogja Kínát, hogy azonnal szüntessék meg a japán élelmiszerekre vonatkozó importtilalmakat, és tudományos érvek alapján cselekedjenek – tette hozzá.

A Japánnal hűvös kapcsolatot ápoló Oroszország a hírek szerint azt fontolgatja, hogy követi a japán tenger gyümölcseinek betiltását. Kína továbbá azzal vádolta Japánt, hogy csatornaként használja az óceánt – ezt hangoztatta a múlt héten az ENSZ-ben Manasseh Sogavare Salamon-szigeteki miniszterelnök, aki szoros kapcsolatokat épített ki Pekinggel.

Az első közzétételt követően számos japán cég számolt be arról, hogy elárasztották őket kínai számokról érkező hívások, ami arra késztette Tokiót, hogy sürgesse Pekinget: biztosítsa a japán lakosok biztonságát Kínában.

A várhatóan évtizedekig tartó teljes kibocsátás célja, hogy helyet teremtsen ahhoz, hogy a rendkívül veszélyes radioaktív fűtőelemeket és törmeléket el tudják majd távolítani az erőmű tönkrement reaktoraiból.

Pánikszerűen vásárolják a sót a kínaiak a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedése miatt

A szupermarketek polcai kiürültek, az online értékesítési platformokon pedig néhány helyen, köztük Pekingben és Sanghajban elfogyott a só. Bővebben --->