„Ha a franciák relatív többségi helyzetbe, azaz patthelyzetbe hoznák az országot egy olyan miniszterelnökkel, akinek nem lenne abszolút többsége, akkor nem tudnánk változtatni a dolgokon. Olyan helyzetben akarok lenni, hogy cselekedni tudjak” – nyilatkozta Marine Le Pen, az RN elnöke kedden a Cnews hírtévé és az Europe 1 kereskedelmi rádió közös műsorában.

Hozzátette: nem tervezi, hogy Emmanuel Macron munkatársa legyen, cserébe a politika megváltoztatásához kér hatalmat, és kormányozni szeretne, nem pedig a hatalmat akarja a hatalomért.

Marine Le Pen korábban azt mondta, hogy pártja választási győzelme esetén nem fogja szorgalmazni Emmanuel Macron államfő lemondását, mert nem szeretné az intézményrendszert válságba sodorni.

Választási programját illetően az RN az elmúlt napokban több kérdésben is visszakozott, az eddig legfőbb ígéretnek számító nyugdíjreform visszavonását és az alapvető szükségleti cikkek áfájának eltörlését egy későbbi időpontban, várhatóan 2025-ben kívánja csak megvalósítani – mondta Jordan Bardella a Le Parisien című napilapnak adott interjúban.

Olyan pénzügyi helyzetet fogok örökölni, amely majdnem csődközeli. Következésképpen az lesz a feladatom, hogy az utcákon rendet tegyek, de az állam számláit is rendbe kell tennem

– jelentette ki Jordan Bardella, aki arról is beszélt, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, első intézkedésként" költségvetési módosítást terjeszt a parlament elé, "amelynek az energia és az üzemanyag áfájának csökkentéséhez kell vezetnie.

Több millió olyan francia van, aki már nem tud közlekedni, aki kénytelen korlátozni utazásait, és akinek az elmúlt két évben 45 százalékkal nőtt az áramszámlája.

Mióta Emmanuel Macron kiírta a nemzetgyűlési választásokat, több mint 400 ezren jelezték a prefektúrákon, hogy akadályoztatásuk miatt meghatalmazás útján kívánják gyakorolni választójogukat. Ez a szám hatszorosa a 2022-es nemzetgyűlési választásokat megelőző ugyanezen időszakban igényelt meghatalmazásoknak, ami alapján elemzők szerint magas részvételre lehet számítani.

A felmérések szerint ha most tartanák az első fordulót, az elnöki tábor 20 százalék körüli eredményt érne el, míg a baloldali összefogás 28 százalékos támogatottságra számíthatna. Az Új Népfront azonban egyelőre nem nevezett meg miniszterelnök-jelöltet. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője kedden azt javasolta: a baloldal győzelme esetén a megválasztott baloldali képviselőknek szavazáson kellene kijelölniük maguk közül a kormányfőt.

A muszlim köntösök betiltóját kérte fel kormányfőnek Macron

A 34 éves Gabriel Attal, jelenlegi oktatási miniszter lehet a következő francia miniszterelnök.

A részletekről ITT írtunk bővebben.