Az elnök pártja szerint Emmanuel Macron egy 34 éves szövetségesét nevezte ki Franciaország miniszterelnökévé a hétfőn lemondott Elisabeth Borne helyére, hogy új lendületet adjon adminisztrációjának néhány hónappal az európai parlamenti választások előtt.

Gabriel Attal, jelenleg oktatási miniszter, az első meleg kormányfő Franciaországban, és a legfiatalabb ezen a poszton a modern történelemben.

Attal népszerűsége a franciák körében azóta nőtt meg, mióta tavaly júliusban átvette az oktatási feladatokat és betiltotta az iskolákban az abaját, azaz a muszlim nők egy része által viselt, laza szabású, teljes hosszúságú köntösök viselését. A szabályt tavaly szeptember 4-től alkalmazzák – számolt be róla a Bloomberg.

Attal egykor a szocialista párt tagja volt, a 2017-es elnökválasztás előtt csatlakozott Macron mozgalmához, és azóta is szoros kapcsolatot ápolnak egymással.

A tekintélyes párizsi Sciences Po egyetemen tanult, egyike azon kevés minisztereknek, akik Macron 2022-es újraválasztása után is a kabinetben maradtak, és a kormány szóvivőjeként és költségvetési miniszterként is dolgozott.

Macronnak nagy szüksége van egy újrakezdésre

– mondta Melody Mock-Gruet, a parlamenti ügyek párizsi szakértője.

„Tekintve a Macronnal kapcsolatos általános fáradtságot ebben a szakaszban, még a miniszterelnök-váltás sem biztos, hogy elegendő lehet ahhoz, hogy a csillaga újra felragyogjon” – fűzte hozzá a szakértő a Bloomberg érdeklődésére.

 

Tilos lett az abaja viselete: megtörtént az első őrizetbe vétel

A francia államtanács jóváhagyta az abaja viselésének tilalmát a közoktatási intézményekben, pénteken pedig már őrizetbe is vették egy gimnazista lány apját, aki halálosan megfenyegette lánya iskolájának igazgatóját, amiért az nem engedte be az intézménybe a muszlim köntöst viselő tanulót. Bővebben --->