A voksolás egyik nagy esélyesének Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt, a jobboldali Nemzeti Koalíció Pártjának képviselőjét tartják.

A másik népszerű versenyző pedig Pekka Haavisto egykori finn külügyminiszter. Mindkét vezető jelölt tehát jelentős külpolitikai tapasztattal rendelkező finn politikus.

Előzetes felmérések szerint a harmadik legesélyesebb Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finn párt képviselője lehet.

A választáson kilencen indulnak, nincs azonban köztük Sauli Niinistö jelenlegi elnök, akinek idén jár le második hatéves mandátuma, így nem indulhat újra.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 9-kor nyíltak meg és este 8-ig várják a voksolni érkezőket.

Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor február 11-én, a második fordulóban a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

A finn törvények értelmében az elnök a miniszterelnöknél kevesebb jogkörrel rendelkezik, azonban ő a hadsereg főparancsnoka, és a kormánnyal együtt határozza meg az ország külpolitikáját.

(via MTI, Euronews)

Finnország nem várja el az Egyesült Államoktól, hogy megvédje

Finnország nem várja el az Egyesült Államoktól, hogy megvédje
Az aláírásra Washingtonban került sor, de a finn védelmi miniszter úgy fogalmazott, országa nem várja el az Egyesült Államoktól, hogy megvédje, hiszen folytatja a védelmi beruházásokat, valamint a védelmi terhek megosztása is folytatódik határain belül és azokon túl is.
A részletekről ITT írtunk bővebben.