Rágalmazásban találtak bűnösnek egy prominens olasz újságírót, miután egy 2020 decemberi televíziós interjúban megsértette Giorgia Meloni későbbi olasz miniszterelnököt.

Roberto Saviano most ezer eurós, mintegy 387 ezer forintos felfüggesztett pénzbüntetést kapott. Az újságírónak csak akkor kell fizetnie, ha megismétli a törvénysértést, de a mellette kampányolók szerint az ítélet „hátborzongató üzenet” az olasz sajtószabadság állapotáról.

Hol a határ?

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a bíróságon kívül nyilatkozva Roberto Saviano azt mondta azt újságíróknak, hogy Meloni kormánya megpróbálta őt megfélemlíteni a migránsokkal kapcsolatos hazugságok miatt.

A miniszterelnök ügyvédje kijelentette, hogy az újságíró szavai

sértésnek minősültek, nem pedig bírálatnak, és túlzott, vulgáris és agresszív beszédet használt

– tette hozzá az ügynökség.

Az eset egy 2020 decemberi televíziós interjúban történt, még mielőtt Meloni miniszterelnök lett volna. Az interjúban Saviano bírálta Melonit és Matteo Salvini jobboldali vezetőt a migránsmentő hajókkal kapcsolatos megjegyzéseik miatt. Meloni ellenzéki vezetőként például azt mondta, hogy a kimentett migránsokat szállító hajókat el kell süllyeszteni – fogalmazott a BBC.

Majd a bírók döntenek

A Pen International írószövetsége sürgette a miniszterelnököt, hogy ejtse az ügyet, de Giorgia Meloni azt mondta, nem lát okot erre, és hozzátette, hogy majd a bírók döntenek az ügyben. Az egyesület szerint az ítélet „riasztó visszalépés a szólásszabadsággal kapcsolatban”, és „veszélyes figyelmeztetést küldött országszerte az íróknak és újságíróknak”.

Meloni odacsap az őt becsmérlő rocksztárnak

Giorgia Meloni rágalmazásért beperli a Placebo énekesét, miután Brian Molko egy torinói fellépésen fasisztának és rasszistának nevezte őt. Az olasz törvények szerint egyes rágalmazási ügyek büntetőjogi következményekkel járhatnak, és szabadságvesztéssel büntethetők.Bővebben --->

Roberto Saviano ügyvédje kijelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen.

Az olasz törvények szerint egyes rágalmazási esetek büntetőjogiak lehetnek, és akár három évig terjedő szabadságvesztést is vonhatnak maguk után.

Giorgia Meloni korábban is indított hasonló bírósági kereseteket, többek között a Domani újság szerkesztői ellen is, amiért azt állították, hogy megpróbált segíteni a saját pártja egyik képviselőjének abban, hogy a Covid-19 világjárvány idején kormányzati szerződést nyerjen arcmaszkok beszerzésére.

Az olasz miniszterelnöknek a Placebo énekesével is meggyűlt a baja idén rágalmazás miatt, miután Brian Molko fasisztának és rasszistának nevezte őt egy torinói koncerten.

Halálkereszt az euróra, előkerültek a vészforgatókönyvek

Elszálltak az amerikai kötvényhozamok, drágult az olaj és megint lehet aggódni Olaszország miatt. Több tényező gyengíti egyszerre az eurót és egyre többen vizionálják a paritás visszatértét a dollárral szemben. Eközben kialakult a grafikonon az úgynevezett halálkereszt formáció is.Bővebben --->