Az Európai Bizottság várhatóan a jövő hónapban javasolja az évekig tartó csatlakozási folyamat elindítását – közölték az ügyre rálátó források. A bizottság azonban átmeneti lépésként ragaszkodhat ahhoz, hogy előrelépés történjen néhány kiemelt területen, többek között a korrupció esetében – számolt be a Bloomberg.

Amint a bizottság megteszi ajánlását, az uniós vezetőknek a névjegyükkel kell ellátniuk azt valószínűleg már decemberi csúcstalálkozójukon. Ezt követően Ukrajna megkezdené a hosszadalmas eljárást a reformok befejezésére és az uniós jogszabályokhoz való igazodásra több mint 30 területen, beleértve a jogállamiság és a gazdaság területét.

Nem létezik gyorsított út a fáradságos tagsági kritériumok teljesítésének lerövidítésére, amely általában több mint egy évtizedig is eltarthat. Horvátország volt az utolsó ország, amely csatlakozni akart a blokkhoz, és 10 éves lett a kérelme, mielőtt 2013-ban hivatalosan is elfogadták.

Az EU számára Ukrajna csatlakozása döntő tesztnek ígérkezik abból a szempontból, hogy a tömb képes-e új tagokat befogadni, és képes-e a döntéshozatali folyamatot átalakítani. Oroszország Ukrajnában zajló háborúja, és különösen a nyugat-balkáni országok korábbi csatlakozási kérelmei, szintén bonyolítják a helyzetet.

A 27 tagú tömb bővítésének újbóli felvetése kritikus pillanatban érkezik, mivel az unió arra törekszik, hogy a kelet-európai országok a saját, és ne Oroszország vagy Kína befolyási övezetében belül maradjanak.

Októberben Granadában vitatják meg a bővítés ügyét

A jövő hónap elején a spanyolországi Granadában az EU vezetői megvitatják a bővítési folyamatot és azt, hogy miként készüljenek fel az új tagokra, köztük a nyugat-balkáni országokra és Moldovára. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta:

az EU-nak folytatnia kell az integrációt, miközben meg kell nyitnia az ajtókat az új tagjelöltek előtt, hogy geopolitikai súlyt és cselekvőképességet szerezhessünk.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a csatlakozási folyamat az érdemeken alapul, „de láttuk, hogy Ukrajna milyen nagy lépéseket tett azóta, hogy tavaly júniusban megadtuk neki a tagjelölti státuszt”. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének elmulasztása politikailag tarthatatlan lenne a bizottság számára – tették hozzá –, mivel Ukrajna komoly nehézségekkel küzd.

A tagsági tárgyalások megkezdése Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt erősítené az Oroszországgal szembeni, lassan haladó ellentámadás közepette.

Az ukrán vezető azt gyanítja, hogy Joe Biden elnök fegyver- és pénzszállítás iránti elkötelezettsége megingott, és más vezetők is az Egyesült Államok példáját követhetik.

Kijev számára sem létezik könnyített pálya a tagsághoz

A bizottság ajánlását a tagállamok decemberben fogják megvitatni, amikor az uniós vezetők áldásukat adhatják a Kijevvel való csatlakozási tárgyalások megkezdésére, bár néhány ország, köztük Magyarország álláspontja még nem ismert.

A csatlakozási folyamat elindításához Ukrajnának haladnia kell a reformok terén. A bizottság a héten közölte a tagállamokkal, hogy az alkotmánybíróság reformjában előrelépés történt, ám a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem, a kisebbségek védelme, valamint az oligarchák befolyásának csökkentése terén még jóval többre lenne szükség.

David Arakhamija, Volodimir Zelenszkij pártjának vezetője csütörtökön közölte, hogy az ukrán parlament már elfogadta a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges uniós követelések 99,9 százalékát, és megvitatta a politikusok nagyobb ellenőrzését előíró törvényt, amely szintén a követelések között szerepel.

Az EU-nak gondosan kell majd sorrendbe állítania az átmeneti lépéseket, és egyensúlyt kell majd teremteni ahhoz is, hogy a nyugat-balkáni tagjelölteknek megmutassuk: Kijev számára sincsen rövidített út a tagsághoz

– tette hozzá a diplomata.

Az uniós blokknak biztosítania kell, hogy még a csatlakozási folyamat lezárása előtt készen álljon az új tagok befogadására – a döntéshozatal rugalmasabbá tételével vagy az uniós költségvetés reformjával a közös célok jobb elérése érdekében – mondta egy másik uniós diplomata a Bloombergnek.

Brüsszelen múlhat, hogy Magyarország megüti-e a bokáját az ukrán lépés miatt

Egy hosszú konzultációs folyamat során találhat közös megoldást a gabonavita rendezésére Ukrajna Magyarországgal és Lengyelországgal azt követően, hogy Kijev a Kereskedelmi Világszervezethez fordult. A WTO az Economx megkeresésére közölte: a tényleges jogi és diplomáciai eljárás előfeltétele, hogy a felek mindent megtegyenek a peren kívüli egyezség érdekében. A helyzet rendezését segítheti elő, hogy a három uniós országot a nemzetközi jog értelmében várhatóan az Európai Bizottság képviseli. Bővebben --->