A tervezet szerint az új szankciócsomagot 2024. február 24-ig, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójáig tervezik beterjeszteni.

Az új csomag főként azokra az emberekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaz, akiknek az EU-ban lévő vagyonát befagyasztják, illetve több vállalat számára megtiltják a kettős felhasználású termékek exportját — jegyzi meg a Politico.

A tervezetről néhány diplomata úgy nyilatkozott, hogy az szimbolikus jelentőséggel fog bírni, mivel egy komolyabb megállapodáshoz több időre van szükség.

Még tavaly novemberben merült fel, hogy az EU-tagállamok napirendre tűzik Csehország javaslatát az orosz diplomaták EU-n belüli mozgásának korlátozásáról.

A csehek úgy vélik, hogy az orosz diplomatáknak olyan vízumot és tartózkodási engedélyt kellene kapniuk, amely csak a fogadó ország területén belüli utazásra jogosítja fel őket.

A javaslat kitér arra is, hogy az orosz diplomaták esetében csak a nehezebben hamisítható, biometrikus útleveleket fogadják el. Prága mindezt az orosz hírszerzők ellen folytatott harccal indokolta.

Ugyanakkor öt európai szervezet – az Alumíniumfogyasztók Európai Szövetsége (FACE), a Német Szövetségi Szövetség a Gazdaság és a Külgazdasági Kapcsolatok Támogatására (BWA), az Olasz Öntödei Berendezéseket Gyártók Országos Szövetsége (Amafond), az Olasz Acélszövetség (Assofermet) és az Olasz Öntödei Szövetség (Assofond) – azt kérte az uniós hatóságoktól, hogy ne vezessenek be szankciókat az orosz alumínium ellen, mivel ezek a korlátozások európai vállalatok ezreinek bezárásához vezethetnek.

Befagyasztják a világ legnagyobb gyémánttermelője, az orosz Alrosa vagyonát

Az Európai Unió szankciókat vezetett be a világ legnagyobb gyémántbányászati vállalata, az orosz Alrosa és annak vezérigazgatója, Pavel Marinicsev ellen – közölte az Európai Unió Tanácsa.