Többek között lőszerek, tengeralattjárók és hadihajók előállításához is elengedhetetlen az ország támogatása — írja a Euronews.

Európa a lőporgyártás terén túlságosan is Kínára támaszkodik, és ezzel olyan ellátási válságot kockáztat, amely veszélyeztetheti a kontinens biztonságát

 - figyelmeztetett az EU egyik legfontosabb védelmi vállalkozója.

Micael Johansson, a Saab vezérigazgatója a Politicónak nyilatkozva felszólította a kormányokat, hogy iktassanak ki néhány környezetvédelmi szabályt, annak érdekében, hogy a kritikus hadialkatrészeket könnyebben tudják biztosítani, lehetőleg Kína nélkül.

Pekingnek jelenleg fontos szerepe van az uniós országok számára biztosított nyersanyagok miatt, de vélhetően Oroszország számára is biztosít cellulóz-nitrátot, amely a puskapor előállításához szükséges. 

A problémát már korábban megfogalmazta Emmanuel Macron, francia elnök is. Néhány hete arról beszélt, hogy a lőszerhiány nagyon komoly gondokat okozhat, hiszen ha nem tudnak elegendő lőszert szállítani Kijevbe, azzal a háború menete is megváltozik. 

A Kínától való függés nem csak a cellulóz-nitrátra terjed ki. Micael Johansson szerint az európai védelmi gyártóknak meg kell vizsgálniuk az olyan anyagokat, mint a titán és az alumínium, hogy világossá váljon, mekkora is a Kínától való függés mértéke. 

A repülőn sem szabadulnának a töltött fegyverektől

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal friss jelentése szerint 2023-ban rekordot döntött a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseken talált lőfegyverek száma.Bővebben--->