Lezárta a svéd ügyészség az Északi Áramlat gázvezetékeknél történt robbanások miatt indított vizsgálatát arra hivatkozva, hogy nem illetékes az ügyben. 

A Guardian beszámolója szerint Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész arról beszélt, hogy alapos vizsgálat után jutottak arra a következtetésre, hogy a svéd ügyészségnek nincs hatásköre eljárni az ügyben, mivel Svédország állampolgárait és érdekeit nem sértették meg.

Korábban Dániában és Németországban is vizsgálatot indítottak a robbanások hátterének felderítésére. 

Ljungqvist ennek kapcsán elmondta azt is, hogy a német nyomozóknak átadtak olyan anyagokat, amelyeket bizonyítékként tudnak majd felhasználni.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások. Svédország és Dánia korábban azt közölte, hogy szándékos merénylet történt, azonban a felelőst mind a mai napig nem nevezték meg, a svéd nyomozást vezető ügyész csak annyit közölt, hogy valószínűleg egy „állami szereplő” áll a támadás mögött.

Oroszország a Nyugatot, és különösen az Egyesült Államokat hibáztatta a robbantásokért, mivel véleményük szerint Washington le akarja állítani az orosz gázszállítást Európába.