A környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt választották az UNEA irányító testülete egyik alelnökének – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Az államtitkár felszólalásában arról beszélt, hogy a nemzeti szintű politikák és intézkedések a siker előfeltételezi, melyhez nemzetközi szinten jelentősen hozzájárul az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) is.

Emlékeztetett, hogy kiemelt fontossággal bír a magyar kormány számára a környezeti és a természeti erőforrások védelme, ezért elkötelezett a zöld gazdaságra történő átállás előmozdítása mellett. Hozzátette, a kapcsolódó iparfejlesztések a munkahelyek megőrzésén túl nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdasági növekedés helyreálljon, továbbá, hogy megerősödjön a versenyképesség. Ennek érdekében pedig a magyar kormány számos intézkedést tett az elmúlt években – tette hozzá Raisz Anikó.

Az ülésszak végén az UNEA új irányító testületét is megválasztották, melynek feladata, hogy a közgyűlések közötti időszakban az UNEA ügyeinek vitelét és az elnök munkáját segítsék, továbbá, hogy előkészítsék a következő közgyűlést (UNEA7). Utóbbi elnökségét Omán látja el, a kelet-európai regionális csoportot Magyarország és Georgia képviselik.

Az Energiaügyi Minisztérium honlapja szerint Raisz Anikó 2004-ben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi, ezt követően 2005-ben pedig a franciaországi Centre Européen Universitaire-n  DEA és DESE  diplomát. 2006-ban az Institut International des Droits de l’Homme összehasonlító emberi jogi diplomáját, 2009-ben pedig Miskolci Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának PhD fokozatát is megszerezte.

Karrierje során külsős jogi szakfordítóként dolgozott az Európai Unió Bíróságán, emellett pedig a Miskolci Egyetem ÁJK Európai és Nemzetközi Jogi Intézet Nemzetközi és Összehasonlító Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Az Igazságügyi Minisztérium Miniszteri Kabinetjében főtanácsadóként, azt követően pedig a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet központi hivatal vezetőjeként tevékenykedett.

2019-től 2022-ig az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, azután a Technológiai és Ipari Minisztérium, majd az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára – áll az önéletrajzában.

Szakad a pénzeső a napelemesekre

Meghozták az első támogatói döntésetek a Napenergia Plusz program keretében, tavasszal indulhatnak a kifizetések.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat bővebben--->