Az M1 aktuális csatorna Híradójában elhangzott: hajnali 3 óra körül kezdődött a lövöldözés a környéken, ahol az utóbbi időben migránsok szálltak meg a lakatlan birtokokat.

A szerb rendőrség korábbi közlése szerint legalább három bevándorló meghalt, egy pedig megsebesült péntek hajnalban Horgos térségében migránsbandák közötti lövöldözésben.

A faluban még reggel a piacra menők is hallották az automata fegyverekből leadott lövéseket. Azóta a szerb rendőrök lezárták a helyszínt, biztosítják a területet és megkezdték a migránsok elszállítását – mondta a riporter a helyszínről, ami pár száz méterre van a magyar határtól. Ezt az információt erősítette meg Sors Róbert, Horgos vezetője is a vajdasági Magyarkanizsa alpolgármesterére hivatkozva.

Nagyjából egy éve durvult el a helyzet Magyarország déli határánál a szerb oldalon. Már az is megtörtént, hogy kővel dobálták a magyar rendőröket, megrongálták járműveiket. A 2015-ben felállított kerítést idén nyáron megerősítették. „Fokozódik a migránshelyzet” – tette hozzá a Híradó Röszkén tartózkodó tudósítója.

Az embercsempészetből származó óriási pénzek miatt egyre erőszakosabbak a bandák és a közel-keleti események is rontanak a helyzeten. A magyar oldalon Röszke környékén egyre feszültebbek az emberek. A tanyás területeken észlelik a migránsok áthaladását és rendszeresen hallják a szerb oldalon zajló lövöldözéseket – mondta a riporter.

Az állami média riportere elmondta: a helyiek nagyon félnek, „elegük van”, attól tartanak, hogy a tél közeledtével ismét a településhez közelebb jönnek a migránsok, beköltöznek a lakatlan házakba. A helyiek már félnek iskolába engedni a gyermekeiket, munkába induláskor magára hagyni otthonaikat.

Egy röszkei lakos a Híradóban arról beszélt: péntek reggel a piacra menet hallották a lövöldözést. Attól tartanak, hogy a migránsok a hideg elől behúzódnak a településre. „Félni fogunk, ahogy tavaly télen” – jegyezte meg. 

Lettországot ostromolják a bevándorlók: évek óta nem volt ilyen durva a helyzet

A Belarusszal közös határon mindössze két átkelő van, de az egyiket már kénytelenek voltak lezárni. Varsó és Vilnius szerint a Lukasenka-rezsim szállítja oda a tömegeket, bosszúból az ellene kivetett szankciókért. >>>

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője a Híradóban elmondta: folyamatos a szír és pakisztáni, valamint szír és afgán csoportok közti részben etnikai, kulturális, részben anyagi természetű konfliktus. A térségben könnyű fegyverhez jutni, mert a balkáni háborúk után rengeteg maradt ellenőrizetlenül. Mivel az embercsempészet profitja hatalmas, az erőszak is egyre fokozódik.

Mindeközben Európa nem tesz semmit azért, hogy az embercsempészek üzleti modelljét felszámolja. Ráadásul az izraeli konfliktus miatt is fokozódhat a terrorfenyegetés – jegyezte meg.

Megvan az Európai Bizottság ötlete az illegális migráció visszaszorítására

Az uniós testület szigorítaná a vízummentes beutazásra vonatkozó szabályokat. >>>

Felosztották a területet

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezetője a Híradóban arról beszélt, hogy Magyarország déli határánál a szerb oldalon szervezett bűnözői csoportok felosztották egymást közt a területet. Afgán és marokkói embercsempész bandák ellenőrzik a környéket, mindennapos a fegyverhasználat.

Már az is előfordult, hogy magyar határörökre tüzeltek. Sok fegyver érkezik koszovói és albán útvonalakon, nem várható, hogy enyhül a helyzet – jegyezte meg Marsai Viktor.

Így ugrálnak át Belaruszból a határsértők, a lengyelek teljesen kivannak - videó

Lengyelország továbbra is azzal vádolja Belaruszt, hogy szándékosan akarnak bevándorlási útvonalakat kialakítani Európa felé, ezzel is kirobbantva egy újabb migrációs válságot. A határőrség azt állítja, hogy ura a helyzetnek. >>>