Folyamatosan szállítják a külföldieket a lengyel határra a belarusz szolgálatok, ezzel is próbára téve Lengyelországot – tájékoztatott a Lengyel Határőrség. Szerintük a nem titkolt cél, egy illegális migrációs útvonal kialakítása. A lengyel sajtót már több felvétel is bejárta, amelyen épp az látható, hogyan lépik át a külföldiek a lengyel-belarusz határzárat, jóformán a határvadászok szeme láttára. 

A legutóbbi felvétel augusztus 26-án került fel a határőrség X platformjára, korábbi nevén Twitterre). Csak a szokásos: a határsértők átmásznak, futnak az erdő felé, a járőrök utánuk. 

Az is látszik a videón, hogy a határőrök azonnal észlelhették az akciót, a hivatalos tájékoztatás szerint „minden hasonló próbálkozásról információval rendelkeznek a határőrök, gyorsan és hatékonyan tudnak reagálni” 

Ez a felvétel persze nem az első: korábban olyan képeket lehetett látni, hogy miként vágják át a kerítést, feltehetőleg belarusz hatósági segédlettel.

A közvéleményt közben igyekeznek megnyugtatni

„Az illegális határátlépésre irányuló számos próbálkozás és különféle taktikák ellenére a lengyel járőrök hatékonyan működnek, többek között az elektronikus megfigyelésnek köszönhetően” – mondta Katarzyna Zdanowska őrnagy, a Podlaskie Határőr Osztály szóvivője.

Hozzátette: az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések megszervezésében részt vevő belarusz szolgálatok szándékosan teszik tönkre a külföldiek előtt álló akadályt. "Bármilyen kárt folyamatosan javítunk"

határőrség jelentése szerint csak augusztus 29-én 73-an próbáltak illegálisan Belaruszból Lengyelországba jutni. 

A határőrség statisztikái szerint az év eleje óta 20 ezer alkalommal próbálták meg illegálisan átlépni a határt. A Podlaski Határőr Egység szerint a migránsok közel 50 különböző országból érkeztek.

A közös határ egy igen nagy részén 2022-ben 5,5 méter magasságú acélkerítés épült, amely az illegális migráció elleni határvédelem fő eleme. Kiegészül egy kamera- és szenzorrendszerrel, amelyet a határ 206 kilométerén hoztak létre, de még messze nem fejeződött be a kerítésépítés. 

A „Zsilip” hadművelet – a háttérben Lukasenka

A lengyel álláspont szerint a migrációs válságot Fehéroroszország Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határain maga Alekszandr Lukasenka idézte elő, akit hibrid háborúskodással vádolnak. Ez pedig a lengyelek szerint konkrétan a leendő határsértők Lengyelország, Litvánia és Lettország területére történő szervezett transzportjából áll. Tény, ami tény: Lukasenka már többször megfenyegette Európát. 2021-ben a lengyel határon való átkelésre buzdította az ottrekedt bevándorlókat, miután egy belarusz ellenzékit szállító Ryanair-gép földre parancsolását követően az Európai Unió különböző szankciókkal sújtotta Belaruszt. 

Tadeusz Giczan, a Nexta belarusz ellenzéki csatorna újságírója is megerősítette, hogy mindez szándékos akció lehet. Szerinte a fehérorosz szolgálatok ilyen módon hajtják végre a 10 éve kitalált „zsilip-műveletet”, amelynek egyébként fő célja, hogy egy újabb migrációválságot okozzanak Európában. 

Lengyelország kétezer katonával erősíti meg a belarusz határ védelmét

A lengyel miniszterhelyettes beszámolója szerint az összes határsértési kísérletet jelenleg a belarusz szolgálatok szervezik. A migrációs nyomás miatt Lengyelország már korábban riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést épített a fehérorosz határon. Bővebben>>>