A 40 éves Elizabeth Holmes a Szövetségi Börtönügyi Hivatal jelenlegi nyilvántartása szerint leghamarabb 2032. augusztus 16-án szabadulhat. Eredetileg ugyanebben az évben, december 29-én hagyhatta volna el leghamarabb a börtönt.

A Theranos alapítóját 2022-ben négyrendbeli csalásban és összeesküvésben találták bűnösnek a Szilícium-völgyet alapjaiban megrengető, hónapokig tartó perben. Holmes a büntetést 2023 májusában kezdte el letölteni a texasi Byranben található szövetségi női börtönben – írja a Business Insider.

Holmes-nak ezen felül 452 millió dollár kártérítést is fizetnie kell az ítélet részeként, ügyvédei azonban tiltakoztak ez ellen, mivel azt állításuk szerint az elítélt nő nem tudná kifizetni.

Az évtized egyik legnagyobb átverése

Elizabeth Holmes-t a világsajtó évekig a Szilícium-völgy legsikeresebb vállalkozójaként, egész konkrétan a „női Steve Jobs-ként” emlegette, amíg a mára már megszűnt Theranos nevű startup élén állt. Holmes az egészségügy forradalmasítását ígérte be találmányával, amelyről akkor úgy tűnt, hogy egyetlen csepp vérrel több száz betegséget képes diagnosztizálni.

Mindebből azonban egy szó sem volt igaz, a technológia egyáltalán nem működött, a Theranos pedig mindvégig harmadik féltől származó eszközökkel végezte el a vérvizsgálatokat.

Az ügyészség szerint Holmes ezt éveken át titkolta, becsapva ezzel a befektetőket, orvosokat és betegeket. Az igazságra a Wall Street Journal 2015-ös, nagy port kavaró oknyomozó riportja derített fényt.

Nem a startupok éve volt a tavalyi

Kaotikus évet zártak a startupok az év végi adatok alapján. A kockázati tőkeügyletek értéke 2019 óta nem látott szintre süllyedt vissza 2023-ban. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.