Az Egyesült Királyság azért döntött úgy, hogy kilép az uniós Erasmus+ diákcsereprogramból, mert a britek gyenge idegennyelv-tudása miatt a tagság túl drága volt ahhoz, hogy indokolttá váljon.

A brit diákok más nemzetiségűekhez képest alacsonyabb kihasználtsága a programban – amit a gyenge nyelvtanulási képességre vezetnek vissza – azt jelentette, hogy Londonnak évente közel 300 millió euróval többet kellett volna befizetnie, mint amennyit visszakapott – mondta a Politiconak Nick Leake, az Egyesült Királyság külképviseletének diplomatája.

Az ifjúsági szervezetek azt szorgalmazzák, hogy Nagy-Britannia ismét csatlakozzon a programhoz, és egy uniós tanácsadó testület arra ösztönzi a Bizottságot, hogy kezdje meg a tárgyalásokat. Mint mondják, hogy az Egyesült Királyság Brexit utáni kilépése „pusztító” hatással volt a fiatalok tanulási és utazási lehetőségeire.

Megmondom, miért nem csatlakoztunk: azért, mert mindig is egyensúlyhiány volt aközött, hogy nem tudunk jól beszélni nyelveket, és ezért nem tudunk élni a kifelé irányuló mobilitási lehetőségekkel, és hogy az emberek az Egyesült Királyságba akarnak jönni

– mondta Leake a Bizottság szerdai brüsszeli ülésén.

Leake elmondta, hogy a Brexit-tárgyalások során az Erasmusban való további részvételre vonatkozó egyetlen felajánlott feltétel szerint az Egyesült Királyságnak 2 milliárd euróval többet kellett volna fizetnie, mint amennyit a 7 éves program során kaptak volna – évente mintegy 300 millió eurót.

Felszólították a Bizottságot

Leake a brit kormányt képviselte az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ülésén, amely egy olyan uniós tanácsadó testület, amely a blokk civil társadalmi szervezeteiből áll.

A testület külkapcsolati szekciójának szerdai ülésén a küldöttek elfogadtak egy ajánlást, amelyben

felszólították az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kormányával az Erasmus+ programba való teljes visszailleszkedéséről.

A testület megjegyezte, hogy az álláspontot hivatalosan és határozottan támogatja mind az Európai Ifjúsági Fórum, mind a Brit Ifjúsági Tanács, valamint számos ifjúsági szervezet az Egyesült Királyságban és az EU-ban. A jelentést gyakorlatilag egyhangúlag, 77 igen szavazattal, nulla nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadták el.

Nem jött be az új alternatíva

Az Erasmusból való kilépés után az Egyesült Királyság létrehozta saját külföldi tanulmányi programját, a Turingot. Egy nemrégiben az Egyesült Királyság kormánya megbízásából készült elemzés szerint a helyettesítő program nem érte el a kitűzött célokat: a 2021/22-es tanévben alig több mint 20 ezren vesznek részt a programban, szemben a remélt 35 ezer fővel. A rendszerben részt vevő egyetemek és főiskolák közel 80 százaléka számolt be nehézségekről az új jelentkezési folyamat kapcsán.

Az Egyesült Királyságban még az idén általános választások várhatóak, a közvélemény-kutatók az ellenzéki Munkáspárt vezette kormányváltást jósolnak. A Munkáspárt még nem kötelezte el magát az Erasmus programhoz való újbóli csatlakozás mellett, de Sadiq Khan, London polgármestere már érvelt a programban való brit részvétel felélesztése mellett.