Azonnali intézkedésekre van szükség a gyerekek védelme és az e-cigaretta elterjedésének megakadályozása érdekében az Egészségügyi Világszervezet szerint.

Mint írják, harmincnégy ország betiltotta az e-cigaretta forgalmazását, 88 országban nincs minimális életkor meghatározva az e-cigaretta vásárlásakor, és 74 országban nincsenek szabályozások a káros termékekre vonatkozóan – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán, amit az Eduline idéz.

A WHO szerint a 13–15 éves gyerekek már többen használják az e-cigarettát, mint a felnőttek. Példaként említik, hogy Kanadában az e-cigarettát használók száma az elmúlt öt évben a 16–19 évesek körében duplájára nőtt,  míg Angliában a fiatal felhasználók száma az elmúlt három évben háromszorosára emelkedett.

A gyerekeket már fiatal korban az e-cigaretták használatára csábítják, és könnyen rászokhatnak a nikotinra - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.  Az egészségügyi világszervezet vezetője arra kéri az országokat, hogy szigorú intézkedéseket vezessenek be az e-cigik használatára és védjék meg polgáraikat, különösen a gyermeket és a fiatalokat a függőség kialakulásától.

A nikotint tartalmazó e-cigaretta rendkívül függőséget okoz és károsítja az egészséget. Bár a hosszú távú egészségügyi hatások még nem ismertek, de már bizonyított tény, hogy rákot okozhat és növelheti a szív- és tüdőbetegségek kockázatát. Az e-cigaretta használata befolyásolhatja az agy fejlődését és tanulási zavarokhoz vezethet fiatalok esetében. Emellett negatívan befolyásolhatja a várandós nők magzatának fejlődését és a passzív dohányzás is komoly probléma – írja a szervezet.

WHO felhívja a figyelmet, hogy bármely kormánynak, amely az e-cigaretta alkalmazásával kívánja elősegíteni a dohányzásról való leszokást, gondoskodnia kell arról, hogy a termékekhez való hozzáférést ellenőrzés alatt tartsa és gyógyszerként szabályozza ezeket a termékeket.

Szerintük a dohányipar az egészség károsításából profitál, és ezeket az újabb termékeket arra használja, hogy helyet kapjon a politikai döntéshozók asztalánál, és beleszólhasson az egészségügyi szabályozásba.