Egy friss tanulmány szerint az új COVID-19 vakcinák nem nyújtottak további védelmet a már beoltott embereknek, akik korábban már átestek a fertőzésen, sőt még enyhén csökkent is a védelmük a betegséggel szemben.

Az NTD ismertetése szerint a japán kutatók összehasonlították azokat az embereket, akik legalább két adagot kaptak az eredeti Pfizer és Moderna oltóanyagokból azokkal, akik kaptak bivalens oltást is az eredeti vakcinák mellé.

Nem találtunk elegendő bizonyítékot a bivalens vakcinák hatékonyságára a korábban fertőzött idősebb emberek körében

– írják a Kyushu Egyetem Egészségügyi Igazgatás és Menedzsment Tanszékének szakértői által jegyzett tanulmányban.

A tanulmány a BMC Infectious Diseases  nevű szaklapban megjelent szakértői értékelést követően jelent meg.

„A tanulmányt úgy értelmezném, hogy azoknál, akiknél nem volt fertőzés korábban, az emlékeztető oltás fontosabb és értékesebb, mint azoknál, akik korábban átestek a fertőzésen, náluk a hatás kisebb vagy egyáltalán nem jelentkezik” – mondta Dr. Jeffrey Klausner, a Dél-Kaliforniai Egyetem Keck Orvostudományi Karának klinikai professzora.

A tanulmány becslése szerint a korábbi fertőzés nélküli beoltott embereknél az emlékeztető oltás 18,6 százalékos védelmet nyújtott. Azonban a teljes vizsgálati populáció esetében idő a bivalens oltás kezdetben mindössze 0,6 százalékos védelmet nyújtott. A hozzáadott védelem 26,5 százaléknál tetőzött, majd 34 nap után 21,7 százalékra csökkent.

A kutatás korlátai közé tartozik, hogy nem vizsgálták a bivalens vakcinák hosszú távú védelmi hatásait.

A bivalens vakcinák az Egyesült Államokban, Japánban és még néhány más országban 2022 őszétől 2023 őszéig álltak rendelkezésre arra való reakcióként, hogy az eredeti vakcinák már nem voltak annyira hatékonyak a koronavírus újonnan megjelenő variánsaival szemben.

A bivalens vakcinákat azóta az új monovalens oltások váltották fel, amelyek az XBB.1.5 vírus alváltozatát célozzák meg, bár azóta ez a törzs is sok helyen visszaszorult.

Japánban az új oltások a lakosság rendelkezésére állnak, de a hatóságok csak időseknek és egészségügyi problémákkal küzdőknek ajánlják őket.

Korábban egy Dél-Korában elvégzett kutatás is foglalkozott a bivalens vakcinákkal, ott a kutatók arról számoltak be, hogy

a BA.1-alapú bivalens vakcina csak olyan egyéneknél volt hatásos, akiknél korábban nem volt SARS-CoV-2 fertőzés.

Egy európai kutatók által jegyzett tanulmányban pedig úgy becsülték, hogy a bivalens vakcinák kezdetben ugyan erős védelmet nyújtottak a súlyos megbetegedés ellen, azonban idővel a védőoltás hatása közel a nullára esett vissza.

Elismerték: maradandó károsodást okozott a Covid-oltás

Németországban mintegy 65 millióan kaptak legalább egy koronavírus-oltást, közülük 11 827-en kérték az oltás által okozott károk elismerését.