A német hatóságok eddig 467 esetben ismerték el hivatalosan a Covid-oltás okozta károkat, ami elenyésző szám az egészségügyi hatóságokhoz befutott csaknem 12 ezer panaszhoz képest.

A Spiegel azonban arról ír a Neue Osnabrücker Zeitung című lap alapján, hogy a beérkezett kérelmek körülbelül felét még nem dolgozták fel, több panaszt pedig elutasítottak.

Németországban mintegy 65 millióan kaptak legalább egy koronavírus-oltást, közülük egészen pontosan 11 827-en kérték az oltás által okozott károk elismerését. Ebből több mint 5000 kérelmet utasítottak el és nagyjából 5600 vár még feldolgozásra.

Az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi minisztérium szerint a feldolgozás azért késlekedik, mert kevés az elbíráló, emellett pedig problémát jelent az is, hogy az orvostudományban jelenleg még nincs megfelelő szinten a Covid-oltások és az egyes klinikai képek közötti összefüggések feltárása.

 

Tisztázatlan, mennyi maradandó károsodást okozott a Covid-oltás Magyarországon

A héten robbant a hírbomba, miszerint alacsony arányban ugyan, de a német hatóságok elismerték: számos esetben bizonyítottan van összefüggés a Covid-elleni oltások és bizonyos megbetegedések között. Magyarországon azonban nem vezetnek ilyen statisztikát, és becslés sincs a látenciára. A virológus viszont már két éve nem oltatja magát koronavírus ellen.

Németországban korábban rendeletet hoztak arról, hogy azok a beoltottak, akik az oltást követően hat hónappal valamilyen egészségkárosodást tapasztalnak, a tartományi hatóságoknál kérhetik az oltási kár elismerését és a kártérítést. A hatóságok csak abban az esetben adják meg a kártérítést, ha az okozott egészségügyi kár minden kétséget kizáróan túlmutat a normálisnak mondható oltási reakción, illetve tartós károsodásról van szó.