Vádemelést javasol jelentésében a brazil parlament illetékes bizottsága Jair Bolsonaro volt elnök és további 60 személy ellen a kormányzati negyed idén év elején történt ostromával összefüggésben. A több mint 1300 oldalas jelentésben, amelyet a testület helyi idő szerint szerdán szavazattöbbséggel fogadott el, Bolsonarót a jogállamiság felforgatásának kísérletével, politikai erőszakkal és összeesküvéssel vádolták meg.

A volt elnök mellett további 60 embert, köztük volt minisztereket és katonatiszteket is megvádoltak. Az öt hónapos vizsgálat nyomán született jelentés alapján az ügyészség dönt majd a vádemelésről.

Bolsonaro védői a jelentést hiányosnak és elfogultnak nevezték. A kongresszusi testület nem idézte be a volt elnököt, hogy védekezhessen a vádak ellen.

A jobboldali exelnök hívei január 8-án, néhány nappal az új baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépése után, a szerintük meghamisított választási eredmények ellen tiltakozva megostromolták a brazil kongresszust, a kormány épületeit és a legfelsőbb bíróságot, jelentős károkat okozva. A biztonsági erők azonban néhány óra alatt visszaszerezték az ellenőrzést a kormányzati negyed felett. 

Lula azzal vádolta Bolsonarót, hogy ő bujtotta fel követőit a támadásra.

A volt elnök, aki az ostrom idején az Egyesült Államokban tartózkodott, visszautasította ezeket a vádakat.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.