Távozik a Boeingtől a cég 737-es programjának vezetője a modell közelmúltbeli problémái miatt – jelentették be az amerikai repülőgyártó. A közlemény szerint Ed Clark 18 év után azonnali hatállyal hagyja el a vállalatot. Utódja Katie Ringgold, aki a Boeing alelnöki pozíciójában és a 737-es program főigazgatójaként dolgozik majd, valamint a Washington állambeli Rentonban működő gyártóhely vezetője lesz.

A Boeing döntését megelőzően az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal úgy foglalt állást,

a repülőgépgyártó a minél több gép gyártására irányuló megrendelői nyomás miatt nem fordít kellő figyelmet a biztonságra.

A Boeing 737 Max típusú gépekkel kapcsolatos problémákat Stan Deal, a vállalat kereskedelmi repülőgépekért felelős részlegének vezetője hozta nyilvánosságra a cég alkalmazottainak küldött levelében. A 737 Max repülőgépek törzsét gyártó Spirit AeroSystems Boeing-beszállító egyik munkatársa értesítette a repülőgépgyártót, hogy két lyukat nem pontosan a Boeing követelményeinek megfelelően fúrtak ki. Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban.

Még január elején a felszállás után, csaknem 5 ezer méter magasságban szakadt ki a vészkijáratként szolgáló panel az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-ese Portlandből Kaliforniába tartó járatán. A gépen keletkezett jókora nyílást miatt hirtelen nyomáscsökkenés következett be, ami tárgyakat szippantott ki, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

Az incidenst követően az amerikai biztonsági hatóságok a további vizsgálatokig az összes Max 9-es repülőgépet repülési tilalom alá helyezték. Az Alaska és a United Airlines is vizsgálatokat végez, de a járatok folytatása előtt a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) és a Boeing végleges iránymutatására várnak. Itt vannak a részletek >>>