Még január elején a felszállás után, csaknem 5 ezer méter magasságban szakadt ki a vészkijáratként szolgáló panel az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-ese Portlandből Kaliforniába tartó járatán. A gépen keletkezett jókora nyílást miatt hirtelen nyomáscsökkenés következett be, ami tárgyakat szippantott ki, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

Az incidenst követően az amerikai biztonsági hatóságok a további vizsgálatokig az összes Max 9-es repülőgépet repülési tilalom alá helyezték. Az Alaska és a United Airlines is vizsgálatokat végez, de a járatok folytatása előtt a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) és a Boeing végleges iránymutatására várnak.

Boeing elnézést kért a légitársaságoktól, az alkalmazottaktól és az utasoktól, és közölte: átfogó tervet dolgoz ki a repülőgépek biztonságosan újraindításához, a minőség és a szállítási teljesítmény javítása érdekében.

A beszámolók szerint az ellenőrzések ajtónként körülbelül tíz órát vesznek igénybe, várhatóan több napra lesz szükség ezek befejezéséhez, mielőtt a járatok újraindulhatnak. A Boeing emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy segítséget nyújt a Max 9 üzemeltetőinek az ellenőrzések során feltárt problémák kezelésében.