A jeruzsálemi katolikus pátriárka felajánlotta, hogy cseréljék el túszként a gázában tartott izraeli gyermekekre. Ferenc pápa idén szeptemberben emelte őt a Vatikánban bíborosi rangra. Pierbattista Pizzaballa olasz újságírókkal tartott videokonferencián válaszolt így egy kérdésre:

készen állok a cserére, bármire, ha ez szabadsághoz vezethet, hogy hazahozzam a gyerekeket. Semmi gond. Teljes hajlandóság van részemről

– mondta.

A Reuters beszámolója szerint a bíboros hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő és hivatala még nem állt közvetlen kapcsolatban a Hamásszal, azzal a militáns iszlamista csoporttal, amely október 7-én megtámadta Izraelt, és megölt 1300 embert. Körülbelül 200 embert ejtettek túszul, az áldozatok közt körülbelül tucatnyian gyerekek. 

Nem beszélhetsz a Hamásszal. Nagyon nehéz

– fűzte hozzá Pierbattista Pizzaballa, aki felügyeli a római katolikus tevékenységeket Izraelben és a palesztin területeken, valamint Jordániában és Cipruson, ahol a becslések szerint 300 ezer római katolikus él.

Miközben felgyorsultak a diplomáciai lépések a humanitárius segélyek Gázába juttatására, időközben Izrael szárazföldi invázióra készül a Hamász megsemmisítésére.

Pizzaballa elmondta, hogy körülbelül ezer keresztény keresett menedéket a Gázai övezet északi részén található egyházi épületekben, miután otthonaikat az izraeli csapások során lerombolták.

A gázai hatóságok szerint eddig legalább 2750 ember vesztette életét az izraeli csapásokban, negyedük gyerek, és csaknem 10 ezren megsebesültek. További ezer ember eltűnt, és vélhetően a romok alatt vannak.

Nem tudják, hova menjenek, mert veszélyes a költözés

– hangsúlyozta.

Izrael felszólította a kimerült gázaiakat, hogy meneküljenek délre, amit már több százezren meg is tettek a több mint 2 millió embernek otthont adó enklávéban. A Gázát irányító Hamász arra kérte az embereket, hogy hagyják figyelmen kívül Izrael üzenetét.

Hozzáfértek a Gázába hurcolt túszok bankszámlájához

Pénzmozgást észleltek a túszok bankszámláin, ezért az Izraeli Nemzeti Bank befagyasztotta őket.Bővebben --->