Az osztrák statisztikai hivatal előzetes adatai szerint január elsején 107 347 magyar állampolgár élt Ausztriában. Létszámuk egy év alatt közel 8 százalékkal emelkedett. 

A tartományok közül a legtöbb bevándorló magyar a fővárosban él: Bécsben 29 ezerre tehető a számuk. Burgenlandban több mint nyolcezer magyar állampolgárról tud a Statistik Austria. Érdekesség, hogy utóbbi az egyetlen olyan osztrák tartomány, amelyben több Magyarországon született személy él, mint ahány magyar állampolgár – tudatta a volksgruppen.ORF.at.

Egyre több a magyarból honosított osztrák

Töretlenül emelkedik a honosítások száma is. Tavaly 358 olyan személy kapott osztrák állampolgárságot, aki korábban magyar állampolgár volt. A Statistik Austria adataiból kivehető, hogy a honosítások éves száma 2012 óta megötszöröződött. 

Mivel Ausztria fő szabályként nem fogadja el a kettős honosságot, az újdonsült osztrákoknak le kell mondaniuk magyar állampolgárságukról.

A népességadatok a jogilag elismert ausztriai magyar népcsoportról nem közölnek érdemi információt. Ausztriában utoljára a 2001-es népszámlálás mérte fel a népcsoportok létszámát. Burgenlandban akkor 4 704-en, Bécsben pedig 10 686-an nyilatkozták, hogy a mindennapi érintkezésben magyar nyelvet használnak. Országosan a népszámlálás idején 25 884-en beszéltek magyarul a mindennapokban.