Az osztrák társadalombiztosító statisztikái szerint 2023 utolsó hónapjában 973 ezer külföldi dolgozott az országban, ami tízezerrel kevesebb, mint novemberben. Ez azért érdekes, mert a turizmus ilyenkor már bőven a főszezonját éli Ausztriában.

A legtöbb külföldi munkavállaló Németországból érkezik, összesen 127 ezren vannak. A magyarok decemberben 123 ezren voltak, ám egy hónappal ezelőtt ugyanez a szám még csak valamivel több mint 118 ezer volt – írja a vg.hu.

Ez 3,5 százalékos, 4102 fős növekedést jelent.

Ezzel szemben a régió több országából, mint Szlovákia, Románia, Lengyelország és Szlovénia, ezrével hagyták ott Ausztriát decemberben. A hazai állomány alapján minden nyolcadik teljes állásban foglalkoztatott külföldi magyar állampolgárságú.

A decemberi kiugrás nem példa nélküli, 2022-ben novemberről decemberre 4029-cel nőtt a magyar állomány Ausztriában, amivel az összesen 115 ezres nagyságrendűre duzzadt. Vagyis egy év alatt 7593 magyarral bővült az osztrák munkaerőpiac.

Az antiszociális munkaidő a magyar valóság szerves része

Egy friss jelentés szerint döbbenetesen sok magyar dolgozik úgynevezett antiszociális munkaidőben, ami azt jelenti, hogy például folyamatosan változó beosztás szerint szerveződik a munkaideje.