Nem ünnepelhetik a sógorok a 2023-as pénzügyi évet: Ausztriában zsugorodik a gazdaság, magas maradt az infláció, bár a munkaerőhiány ellenére a foglalkoztatás viszonylag lendületesen alakul.

A brit The Economist öt mutató alapján értékelte 35 ország gazdasági teljesítményét. Azt vizsgálták, hogy mennyire emelkednek az árak, illetve hogyan alakult az értékteremtés, valamint a részvényárfolyamok. Nem túl bíztató a nyugati szomszédos ország besorolása: a 35 vizsgált ország közül Ausztria a 33. helyen végzett, míg az első három helyen GörögországDél-Korea és az USA áll.

Rossz hír érkezett a Wifo (Economic Research Institute) és az IHS (Institute for Advanced Studies) kutatóintézetektől is. A következő évre vonatkozó, új előrejelzésükben mindkét intézet ismét lefelé módosította a növekedésre vonatkozó várakozásokat az osztrákoknál, ahol a gazdaság az évfordulón elérheti mélypontot, a munkaerőpiaci helyzet pedig átmenetileg romlik. 

Szerényebb teljesítmény, magas infláció

A Wifo októberben még azt feltételezte, hogy Ausztria gazdasági teljesítménye 1,2 százalékkal erősödik 2024-ben, most azonban már csak a GDP 0,9 százalékos növekedésére számítanak.

Az IHS ugyancsak lefelé korrigált: a korábbi 0,9 százalék helyett 0,8 százalékos gazdasági növekedést várnak, míg idén háromnegyed százalékkal zsugorodik a termelés.

A közgazdászok szerint az eurózóna átlagos növekedése 1 százalék körüli lehet idén. Ez azt jelenti, hogy mivel Ausztriában az infláció továbbra is magasabb, a növekedés elmarad a 20 eurós ország átlagától.

fogyasztói árak – a tavalyi 8,6 százalék után – ebben az évben 7,9 százalékkal drágultak, 2024-ben pedig négy százalékos infláció várható. 

Az ipar a fő ludas

Ausztria rossz kilátásaiért javarészt a globálisan gyenge ipar a felelős, ami miatt az osztrákoknál is elmaradt az októbertől várt erősödés – a felfutás vélhetően csak 2024 második felében következik be.

E mögött vegyes hatások és viszonylag magas kockázatok vannak. Sőt, a gazdaság a vártnál rosszabbul is alakulhat, főként a geopolitikai feszültségek miatt, amelyek veszélyeztetik a globális kereskedelem fellendülését

idézi a Kurier.

Emellett, a megnövekedett kamatlábak kevesebb befektetést eredményeznek, és sok vállalat hajlamos a készletek csökkentésére. A világjárvány után ugyan fogyasztói őrület támadt, de ennek most vége szakadt, ez pedig kihat az árutermelésre. Bár az ausztriai cégek körében végzett felmérések azt mutatják, hogy a helyzet javul, de nem olyan gyorsan, mint ahogy azt várták – jegyzi meg a Der Standard. Az árutermelés a következő évben továbbra is negatívan fejlődik a gyenge nemzetközi kereslet miatt, majd a Wifo szerint 2025-ben meredeken emelkedhet.

A magas kamatok és a megemelkedett árak miatt rosszul fejlődik az épület- és lakásépítés területe is. A gazdaságkutatók szerint az építőipar jövőre várhatóan 2023-hoz hasonlóan zsugorodik, vagyis, egyáltalán nincs jele a fellendülésnek ezen a területen.

A lakossági fogyasztás nőhet

Ez pedig azt is eredményezi, hogy a beruházások gyenge szinten maradnak, és a fogyasztás lehet a gazdaság kapaszkodója.

Ausztriában idén két százalékponttal magasabb volt az infláció, mint az euróövezetben, az iparcikkek, az élelmiszerek és mindenekelőtt a szolgáltatások áremelése továbbra is makacs.

A bérmegállapodások várhatóan az infláció egészét nem, de nagy részét tompítják 2024-ben, így a fogyasztási kiadások az idei stagnálás után jövőre ismét emelkedni fognak, becslések szerint 1,6 százalékkal – foglalták össze az intézetek.

Azt is megállapították, hogy az inflációs különbségek valószínűleg csekély hatással vannak az exportáló vállalatok versenyképességére, inkább csökkentik a profitot, mert az exportőröket az értékesítési piacokon uralkodó árak vezérlik. A béremelések ugyanakkor nyomást gyakorolnak, és a magasabb fizetések miatt „elhelyezkedési hátrány” is érheti a munkavállalókat.

Ausztriában is bűnözők sanyargatják az időseket, a háttérben emberek zokognak

Ausztriában is tombol a nyugdíjasok átverésére szakosodott bűnözés, amely eddig 35 millió eurós kárt okozott a szomszédunkban. Itthon is érdemes figyelni: a kriminológusok szerint karácsony környékén tetőfokára hág a trükközés, amelyben a csalók álrendőrként használják ki a biztonság iránti igényt. Bővebben --->