Szergej Szurovikin orosz tábornok a védelmi minisztérium delegációjának tagjaként Algériában tartózkodik, látszólag visszatérve hivatalos feladataihoz, miután gyanúba került a Wagner zsoldoscsapat júniusi lázadása miatt – jelentette pénteken a Kommerszant lap egy, a védelmi minisztériumhoz közel álló forrásra hivatkozva, számolt be róla a Reuters. 

Az újság khaki színű, katonai jelvény nélküli öltözetben készült Szurovikin fényképeket közölt, amelyek állítólag Algériában, az orosz fegyverek egyik legnagyobb vásárlójánál készültek.

 

Szurovikin, akit Armageddon tábornoknak neveztek el, mert szőnyegbombázási taktikát alkalmazott a szíriai polgárháború során, tavaly rövid ideig Oroszország ukrajnai hadjáratát vezette, majd januárban lefokozták. A tábornok népszerűvé vált az orosz katonai beavatkozás keményvonalas kritikusai körében.

Amikor a Wagner-zsoldosok június végén Moszkvába vonultak, egy videón gépkarabéllyal az ölében felszólította őket, hogy forduljanak vissza.

A tábornok, akit korábban Prigozsin nyilvánosan dicsért, a zendülés után eltűnt a nyilvánosság elől. Különböző sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy Szurovikin kiesett a Kreml kegyéből, és vizsgálatot indítottak ellene esetleges bűnrészesség miatt. A RIA állami hírügynökség a múlt hónapban közölte, hogy leváltották a légierő éléről, és ideiglenes jelleggel helyettese, Viktor Afzalov vette át a posztot.

A Kreml nem volt hajlandó kommentálni a helyzetét. Meg nem erősített hírek szerint ebben a hónapban Szurovikint nevezték ki a Független Államok Közössége légvédelmi bizottságának élére, amely Oroszországot és nyolc másik volt szovjet államot tömöríti.

Érdemei elismerése mellett: Armageddon úgy tűnik, nem Prigozsin

Szergej Szurovikin tábornok visszatért és új állást kapott a júniusi katonai lázadás után. Bővebben --->