Andrej Rubljov Szentháromság című ikonját a Szentháromság-Szergij-kolostorba, az orosz ortodox egyház egyik központjába vitték, amely egyben Oroszország egyik leghíresebb kolostora.

A BBC orosz szolgálata egyúttal arról is beszámolt, hogy az ikonikus ikont ott egy klímaberendezés nélküli vitrinben helyezték el.

Ugyanakkor az orosz kulturális minisztériumhoz közel álló források szerint a helyzet mindössze átmeneti: a Szentháromság számára hamarosan Németországból érkezik a speciális vitrin, amely fel van szerelve mind páratartalom- mind hőmérséklet-szabályozó rendszerrel. Ugyanakkor a lap azt is megjegyzi: egyelőre nem tudni, hogy ezt mikor szállítják a kolostorba.

Andrej Rubljov szakrális alkotását közel száz éven át őrizték Moszkvában a Tretyakov Képtárban, majd 2023 májusában egy elnöki rendelettel átkerült az orosz ortodox egyházhoz. Elköltöztetését a Szentháromság-Szergij-kolostorba egy különleges, klímadobozzal és ütéscsillapító rendszerrel ellátott járműben oldották meg.

Azt jelenleg szintén nem tudni, hogy milyen állapotban lehet az ikon, ugyanis a Tretyakov Képtár munkatársai január óta nem engedték megvizsgálni senkinek. Utoljára június 22-én, a szállítás előtt pillanthatták csak meg egy rövid időre a Szentháromságot a restaurátorok.

„Az összes kép elégett” – felbecsülhetetlen értékű műalkotások vesztek oda a XIX. századból

Súlyos tűzvész pusztított el több ezer festményt egy szépművészeti múzeumban Grúzia Fekete-tenger menti szakadár régiójában, Abháziában - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A részletekről ITT írtunk bővebben.