Az amerikai egyetemeken tanuló külföldi diákokkal foglalkozó Open Doors intézet legfrissebb adatai alapján a 2022-2023-as tanévben 12 százalékkal, közel 1,06 millióra nőtt a külföldi diákok száma az amerikai iskolákban. Ez az adat már szinte hajszálra megegyezik a 2019-es adatokkal – írja a Bloomberg.

„Akárcsak az elmúlt évszázadokban, az Egyesült Államok változatlanul a külföldön tanulni vágyó diákok egyes számú nemzetközi célpontja” – jelentette ki Allan E. Goodman, az Open Doors igazgatója.

A külföldi beiratkozások száma az amerikai főiskolákra, egyetemekre 2020-ban a lezárások idején jelentősen visszaesett, a javuló tendencia azonban azóta is tart. A pandémiát követően az Indiából érkező diákok száma 35 százalékkal, körülbelül 269 000-re emelkedett az előző évi 199 000-ről, és ezzel utolérte a Kínából érkező diákok számát, amely a 2022-23-as tanévben mintegy 290 000-en stagnált.

A külföldi diákok körében a három legnépszerűbb egyetem az Egyesült Államokban:

  • első helyen a New York-i Egyetem közel 25 ezer külföldi hallgatóval;
  • második helyen a bostoni Northeastern Egyetem megközelítőleg 20 ezer külföldről érkezett diákkal;
  • harmadik helyen a Columbia Egyetem 19 ezer fővel.

Az indiai felzárkózás ellenére az amerikai egyetemeken változatlanul a kínai diákok jelentik a legnépesebb külföldi populációt. Ugyanakkor a közepes jövedelmű kínai családok egyre inkább az USA-hoz képest olcsóbb továbbtanulási célpontokat keresik, mint például az Egyesült Királyság és Ausztrália. Illetve a kínai fiatalok nemes egyszerűséggel lemondanak a külföldi diplomaszerzésről vagy Ázsiában maradnak egyre inkább a szingapúri, a hongkongi vagy a malajziai felsőoktatást választva.

Miért indulnak meg Amerikába az indiai ifjak?

A fiatal indiaiak érdeklődése az amerikai egyetemek iránt részben az indiai gazdasági fellendüléssel magyarázható: a tehetősebb indiai családok egyre nagyobb arányban engedhetik meg maguknak, hogy az Egyesült Államokba küldjék tanulni a gyermekeiket, ezzel is javítva a későbbi elhelyezkedés sikerét.

A külföldön megszerzett diploma ráadásul az alacsonyabb és a közepesebb jövedelmű indiai családok számára a társadalmi felemelkedés egyik záloga, miközben a házassági kilátásokat is jelentősen javítja.

Ezen túl India nem áll túl fényesen a továbbtanulási lehetőségek tekintetében sem. Azt szintén érdemes hozzátenni, hogy a Trump-kormányzat leköszönése óta sokat javultak az amerikai-indiai kapcsolatok.

Megelőzve Kínát, India jelenleg a világ legnagyobb népességű országa, ahol a lakosság fele 30 év alatti. Ezzel szemben Kína megtorpanó gazdasági növekedése egyúttal megakasztotta a külföldi továbbtanulás lendületét: számos kínai család aggódik az USA és a Kína közti egyre romló diplomáciai hangvétel és a gazdasági kapcsolatok állapota miatt.

Üzent a milliárdos tech-alapító: a fiataloknak heti 70 órát kellene dolgozniuk

India egyik legelismertebb vállalkozója úgy véli, hogy a fiataloknak kivételesen sokat kell dolgozniuk, ha azt akarják, hogy az ország globális gazdasági nagyhatalommá váljon. Mostanában viszont a Nyugaton és Kínában is drasztikusan megváltozott az emberek munkáról való gondolkodása. Bővebben --->