Az elmúlt húsz évben az allergiák száma összességében növekedett, és egyre kevesebb az úgynevezett allergénmentes hónap. A jelenség globálisan megfigyelhető egész Európában. Franciaország jelentős részén már ebben a hónapban fokozott a pollenallergia kockázata, és idén többen szenvednek szénanáthától, mint a korábbi években.

„Általában az évnek ennek az időszakában is jelen vannak a pollenek, ám újdonság az idén, hogy ezúttal sokkal több van belőlük. Ez pedig érthetően egyre többeket zavar” – mondta el az Euronews-nak Madeleine Epstein, párizsi allergológus orvos.

A francia hatóságok a múlt héten arra figyelmeztettek, hogy a mogyoró és az éger pollenje különösen megnövekedett a ciprus, a boróka és cédrus mellett, amelyek mind erős allergének.

Karl-Christian Bergmann, a Német Polleninformációs Szolgálat elnöke elmondta: valójában úgy kerül több pollen a levegőbe, hogy magának a szezonnak a kezdete tolódik korábbra. Továbbá a városok légszennyezettsége megváltoztathatja az allergénekben lévő fehérjéket. Az erősen szennyezett városokban lévő nyírfák például magasabb koncentrációban tartalmaznak egy fő allergént.

Ez pedig azzal jár, hogy ugyanaz a pollenmennyiség több allergiát vagy súlyosabb tüneteket válthat ki a szennyezettebb területeken élőknél.

A lap megjegyzi, hogy a magasabb allergiakockázat elsősorban a melegebb átlaghőmérsékletnek köszönhető: a múlt hónap is melegrekordot döntött Európában.

Kölcsönhatásba lép a pollenekkel

Már egy 2014-ben közzétett francia kormányzati jelentés arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás meghosszabbíthatja a pollenszezont, megváltoztathatja a pollenek földrajzi eloszlását, és növelheti koncentrációjukat a levegőben. Azt szintén kiemelték, hogy a légköri szennyezés is kölcsönhatásba léphet a pollenekkel és az allergiával.

Ez pedig jelentős változás ahhoz képest, hogy húsz évvel ezelőtt legalább három-négy hónapig egyáltalán nem volt pollen a levegőben