A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat tíz személy ellen a Gyulai Törvényszéken – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás során az ügyészség egy összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre 2021 májusában Békés vármegyében.

A vádirat szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos és egy szolgáltató állatorvos 2019-ben készpénzért cserébe több kutyakereskedővel és logisztikai feladatokat ellátó személlyel megállapodott abban, hogy a jogszabályok megszegésével kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

Az állatkereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, veszettség elleni oltással, illetve egyedi megjelöléssel nem rendelkező, a megengedettnél fiatalabb kutyákat, illetve macskákat vásároltak fel.

A szolgáltató állatorvos biankó kisállat útleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot vagy beavatkozást elvégzett volna, majd a fiktív adatokat a hatósági állatorvos rögzítette az internetes nyilvántartásokban. Emellett vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat. A kiállított valótlan tartalmú okiratok birtokában a kisállatokat ezt követőn szállították az Európai Unió több tagállamába.

Az eljárás során vizsgált időszakban 79 szállításhoz kapcsolódóan, több mint 33 millió forint összegben került sor jogtalan előny elfogadására, valamint több mint ötezer kisállatnak állítottak ki valótlan tartalmú kisállat útlevelet.

Az ügyészség a vádlottak többsége esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, a legsúlyosabb büntetési indítvány beismerés esetére 8 év.

Munkahelyükön kaptak rajta az idős főorvoson és asszisztensén

Tetten értek egy 60 éves főorvost és 59 éves asszisztensét, akik rendszeresen paraszolvenciát fogadtak el a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért cserébe. Bővebben --->