A fogvatartottaknak azt tűnt fel, hogy bár nem közelgett semmilyen ünnep, az esti zárkaellenőrzés olyan gyors tempóban zajlott, mint ünnepek előtt szokott. 

Az ellenőrzést követően a zárkákat bezárták, megtiltottak minden mozgást az épületek között és megerősítették az őrséget. A rabok ezután azt hallották, hogy az éjszaka közepén autók hajtanak be a telep területére, de a zárkákból nem lehetett látni, hogy kik érkeztek.

A történtekről a Novaja Gazetának Alekszej Navalnij rabtársa számolt be, aki szerint „rejtélyes zűrzavar” tört ki a büntetés-végrehajtási telepen.

Majd másnap reggel az őrök alaposan átkutatták a foglyok celláit, olyan illegálisan tartott telefonokat, kártyapaklikat, hősugárzókat is lefoglaltak, amelyek felett addig szemet hunytak.

A beszámoló szerint úgy tűnt, hogy az őrök külső ellenőrzésre számítanak.

A fogvatartottak úgy érezték, hogy valaminek történnie kellett, hiszen korábban az ilyen ellenőrzésekről egy hónappal korábban értesülni szoktak.

Alekszej Navalnij halálhíre pénteken délelőtt 10 óra körül terjed el a telepen. Az elítéltek látták, hogy a büntetőrészlegbe, ahol a politikus fogva tartották, korábban nem, csak a halálhír elterjedése után érkezett mentő.

A Novaja Gazeta informátora szerint a börtön vezetőségét láthatólag teljesen megzavarta a politikus halála. Ennek ellenére a fogvatartottak úgy gondolják, hogy sem felügyelőnek, sem beosztottjainak nem volt köze Alekszej Navalnij halálához, ugyanakkor nem zárják ki teljesen annak lehetőségét, hogy olyasmire kapjanak parancsot, amit nem akartak volna megtenni.

A lapnak egy patológus szakértő azt mondta: elképzelhető, hogy Alekszej Navalnij utolsó óráinak története örökre titok marad.

Alekszej Navalnij édesanyja és ügyvédei még mindig nem férnek hozzá a 47 éves férfi holttestéhez - írta a dpa német hírügynökség. Hétfőn reggel sem az ellenzéki politikus édesanyját, sem az ügyvédeket nem engedték be a halottasházba, és amikor megkérdezték, hogy valóban ott van-e a holtest, nem kaptak választ. A halál körülményeit vizsgáló hivatalos bizottság azt közölte: meghosszabbították eljárást, és nem tudni, hogy az meddig fog tartani.