Taulant Balla albán belügyminiszter kedden azt mondta, hogy az ellenzéki képviselők – akik Edi Rama miniszterelnök kormánya ellen tiltakoztak – büntetőeljárás alá vonhatók, amiért az elmúlt hónapban kukákat gyújtottak fel, füstbombákat és égő cigarettákat dobáltak az ülésteremben, ami miatt többször is elmaradt a törvényhozás – számolt be róla a Vice

A legutóbbi incidens hétfőn történt, amikor az ellenzéki Demokrata Párt tagjai megtagadták, hogy a parlament biztonsági őrei átkutassák őket. Miután konfliktusba keveredtek a biztonságiakkal, a politikusok gyújtogatni kezdtek.

November 20-án Sali Berisha volt miniszterelnök, valamint a Demokrata Párt vezetője tiltakozásként felgyújtott egy kukát.

Csatatérré változott a parlament 

Szövetségesei füstbombákat gyújtottak, hogy megzavarják az Albánia 2024-es kormányzati költségvetéséről szóló vitát, és felborított székekből és asztalokból álló barikáddal akadályozták a biztonságiakat.

Hétfőn, miután ismét összecsaptak a biztonságiakkal, az ellenzéki politikusok Flamur Noka vezetésével égő cigarettával dobálták meg Lindita Nikolla parlamenti elnököt, és újabb kukát gyújtottak fel.

A büntető törvénykönyv világosan meghatározza a szándékos vagyonrongálást/károsítást tűzzel és más eszközökkel, ami öt év börtönnel büntetendő

– mondta Balla a helyi médiának.

A legutóbbi, törvényhozással és gyújtogatással kapcsolatos incidens a Rama Szocialista Pártja és riválisa, a Demokrata Párt közötti ellenségeskedésből ered.

Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata szerint ez egy elkeseredett, régóta tartó vita olyan riválisok között, akik gyűlölik egymást, miközben Albánia az uniós tagságra törekszik.

Az ország előrelépése lassan halad

A balkáni ország küzd azért, hogy megtisztítsa a bűnözés és a korrupció miatt besározódott nemzetközi hírnevét, Rama az EU-integrációra és Albánia jelentős turisztikai potenciáljának fejlesztésére összpontosít, de az előrelépés lassú.

„Ramának egy szegény dél-európai ország vezetése, amely integrálódni akar az EU-ba, és az országot nagyrészt uraló szervezett bűnözői csoportok elleni küzdelem között kell egyensúlyoznia” – mondta egy uniós tisztviselő. Szerinte az albán bűnözői csoportok ellenőrzik a Dél-Amerika és Európa északi kikötői, Belgium és Hollandia közötti kokainkereskedelem nagy részét.