A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt február elsején Budapesten egy előzetes megállapodásban rögzítették a beruházás feltételeit. A felek arról is megállapodtak, hogy a beruházás megvalósítása érdekében közös projekttársaságot alapítanak.

A tervezett tengeralatti kábelrendszer új adatkaput nyit Európa irányába, útvonala pedig alternatívaként szolgál a már meglévő mediterrán adatösszeköttetések mellett.

A kábelrendszer az albániai végpontjával a legrövidebb útvonalat biztosítja Frankfurt, valamint más fontos kelet- és közép-európai, továbbá balkáni nemzetközi forgalmú célpont felé, mint Budapest, Szófia és Bécs.

A beruházás kiemelt jelentőségére rámutat az is, hogy a 4iG Csoport és az albán kormány február 5-én elkötelezettségét fejezte ki a beruházás megvalósítása mellett. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója, valamint Enkelejda Muçaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnökének jelenlétében.

Jászai Gellért az aláírási ünnepséget követően arról beszélt, hogy a társaság távközlési befektetései, továbbá a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás „jól mutatják a 4iG Csoport stratégiai céljait és hosszútávú elkötelezettségét Albánia iránt.”

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke köszönetét fejezte ki a 4iG Csoportnak, továbbá a One Albania távközlési vállalat tulajdonosának, amely ma az albán kormány partnerévé vált az ország első interkontinentális hálózatának létrehozásában, és amely kulcsfontosságú pontként fog szolgálni az adatátvitelben.

A 4iG Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője, a csoport leányvállalata, a One Albania pedig az ország meghatározó szereplője a telekommunikációs szektorban.

Ilyet még soha nem lépett magyar vállalat, Nagy Márton is megszólalt

Történelmi fordulópontként hivatkoztak a magyar és az egyiptomi kormány tagjai, hogy a 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt képviselői előzetes megállapodást írtak alá az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról. A nemzetközi távközlési beruházás megvalósításával a magyar többségi tulajdonú vállalat komoly piaci részesedést szerezhet az Európa és Ázsia, illetve Európa és Kelet-Afrika közötti hatalmas és gyorsan növekvő adatforgalom piacán.