Január végén még érvénytelenítette, márciusban újra kiírta pályázatát a Matias-Borászat Kft. felszámolója a cég borfeldolgozó üzemére és eszközeire, áfa nélkül 216,9 millió forint minimáláron. Ez az irányár alacsonyabb annál, mint amennyiért az elmúlt két évben hirdették az ingó- és ingatlanvagyont. (Frissítés: a szombat délben zárult pályázaton a legmagasabb ajánlat 216,9 millió forint volt, ami megegyezik a minimumárral.)

A 2017-ben bezárt Matias-Borászat üzeme a Villányi-hegység észak-nyugati oldalán, Pécstől 15 kilométerre, Ócsárd községben található. A céget 2008-ban az Alexandra könyvterjesztő és kiadói cégcsoportot felépítő, Pécsről induló vállalkozó, Matyi Dezső alapította; fénykorában több mint 100 hektáros szőlőterülettel rendelkezett, Villány, Pécs, Szekszárd, Badacsony és Tokaj borvidékeken. A borászati kft. volt a fő tulajdonosa az Alexandra könyvesboltokat ellátó nagykereskedelmi cégnek, a Könyvbazár Kft.-nek, amely fizetésképtelenné vált, és a boltok bezárása után, 2017 novemberében elindult a felszámolási eljárása. A Matias-Borászat még ellavírozott egy ideig, 2018-ban csődvédelmet kért, majd a féléves csődeljárás sikertelensége után, 2019 júniusában a bíróság elrendelte a felszámolását.

A cég kijelölt felszámolója két évig, 2021 júniusáig az Allego Kft. volt, amely 2020-2021-ben több pályázat keretében eladásra kínálta a borászat megmaradt, a kiírások alapján jóval több mint félmilliárd forintra taksált vagyonát (borászati üzem, gépek, eszközök és borkészlet). Az üzem 454 milliós becsértéken nem kelt el, mint ahogy a csökkentett, 318 milliós minimáláron meghirdetett ingatlanpályázatra sem érkezett ajánlat. A harmadik, 2021 februári, szintén 318 milliós irányárú pályázatot pedig már nem értékelhette ki az Allego, mert közben elvesztette a felszámolói státuszát. A kormány ugyanis 2021 márciusában újraosztotta a felszámolói jogosultságokat (is), az Allego nem került be az új felszámolói névjegyzékbe. Bekerült viszont új szereplőként a BVL Felszámoló és Csődmenedzser Kft., amelyet 2021 júniusában kijelöltek a Matias-Borászat új felszámolójának.

Új felszámoló a piacon

A jelenleg felszámoló BVL-t 2013-ban ingatlankezelésre alapították, Big Ben Immo Kft. néven, csak 2020 júniusában váltott nevet és tért át a „számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői” fő tevékenységre. A BVL 50 százalékos – közvetett - tulajdonosa Varga Lajos Ernő, aki a fideszes és állami rendezvények, kiemelt sportlétesítmények, köztük a Puskás aréna őrző-védő cégének, a Valton-Sec Zrt.-nek a fő részvényese. (Varga céghálója egyre bővül, vendéglátó, turisztikai, rendezvényszervező és ingatlanos cégek mellett többek közt autókölcsönző és diákmunka-szervező vállalkozásban is érdekelt.) A BVL-ről bővebben lenti keretes írásunkat olvashat.

Borfeldolgozó
Az eladó borfeldolgozó.
Kép: EÉR

3 szintes, konferenciatermes borfeldolgozót adnak el

A borászati üzem márciusi értékesítési pályázata a BVL hirdetménye szerint már az ötödik a sorban, valójában a negyedik - az új felszámoló által kiírt első - pályázat nem nyílt meg a pályázók előtt, azt érvénytelenítette a felszámoló. A rövid közlemény szerint az "értékesítés nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek. Az értékesítő a felhasználói szabályzatban foglalt kötelezettségének (eljárásba beengedés) nem tett eleget". Hogy ezt mit jelent, mi volt az oka a pályázat lefújásának, megkérdeztük Zsipi Róbert felszámolóbiztostól, aki azonban sem erre, sem az ingatlannal kapcsolatos kérdésekre nem kívánt válaszolni a csődtörvény azon pontjára hivatkozva, amely szerint a vagyon értékesítésével, hasznosításával kapcsolatban a hitelezőknek kell 8 napon belül írásos tájékoztatást adnia. (A cikkíró és a Napi.hu viszont nem hitelező.)

Az új pályázat március 19-én, délben zárul, és csak egyben lehet ajánlatot tenni az ócsárdi, 1344 négyzetméter alapterületű, három - fogadó, üzemi és pince - szintes épületre (ennek becsértékét a BVL áfa nélkül 191,7 millió forintban határozta meg), valamint a borkészítéshez használt 103 darab gépre, eszközre, borerjesztő és tároló tartályokra (ezek becsült értéke is sokat csökkent az évek alatt, 25,2 millió forintra).

A borfeldolgozó épület 2009 és 2011 között épült, vasbeton alappal és vázzal. A pinceszint földben van. A technológiához a megfelelő hőmérsékletet a központi hűtő-fűtő klímarendszer biztosítja az érlelőtartályokhoz kiépített csőrendszer segítségével. Az üzemi szinten érlelőtartályok, a pinceszinten ászokfa tároló van. A központi szellőztetés működött, amíg ki nem kötötték 2017-ben az áramot. A fogadó- és üzemszinten irodák, konferenciaterem, étkező, labor, szociális helyiségek vannak, kazános fűtéssel és radiátorokkal. Az épület felújításra szorul, a speciális kialakítása miatt továbbra is borfeldolgozásra, illetve gyümölcslé érlelésére alkalmas leginkább - olvasható a pályázati kiírásban.

Veszteséges termelés és vagyonátmentés

A Matias-Borászat E-beszámoló portálon leadott utolsó mérlege 2017-es, ennél frissebb adatok nem érhetők el a bevételeiről és vagyonáról. A 2010-es évek elején száz-kétszáz, egyik évben 300 millió forint feletti nettó árbevételt ért el, majd 2015-től százmillió alá esett a forgalma. Több mint négyszázmilliós veszteséget termelt 2012 és 2015 között, a mérleg akkor fordult pozitívba, amikor 2016-ban és 2017-ben több száz millió forint egyéb bevételt könyveltek el. Hogy ez miből származott, nem derül ki a kimutatásokból, de feltételezhetően részben ingatlanértékesítésből, ugyanis ezekben az években egy másik vállalkozás (a Matias Wine World Kft., MWW) volt a borászati üzem tulajdonosa a földhivatali nyilvántartás szerint, és annak mérlegében az előző évi nulla után 2016-ban 605 millió forint tárgyi eszközérték jelent meg. (A MWW-nek az a Wolf-CRS Kft. a tulajdonosa, amely több Alexandra-cégbe is beszállt azt követően, hogy az eladósodott cégcsoportjának válságmenedzselésébe Matyi Dezső a 2010-es évek elején külső szakértőket vont be, de később megromlott velük a viszonya, és azt állította, a tanácsadói ki akarták lopni alóla a cégeit.)

Az 1344 négyzetméteres borfeldolgozó üzem már a Matias-Borászat felszámolási eljárása alatt, pereskedést követően, az eredeti állapot visszaállításával, 2020 májusában került vissza a Matias-Borászat nevére. (Ezen az üzemépületen kívül még két kisebb, egy 776 és egy 451 négyzetméteres borászati épület áll az ócsárdi telken, ám ezeknek a Wolf-CRS - még - a bejegyzett tulajdonosa. Az ingatlanok szintén jelentős összegű követeléssel és végrehajtási joggal terheltek.)

Kép: Facebook

A Vin-Faktor házon belül érezheti magát

A most meghirdetett, 1344 négyzetméteres borászati üzemet a felszámoló bérbeadással hasznosítja, de a bérleti szerződés 30 napos felmondási idővel megszüntethető. A felszámoló a pályázati felhívásban azt írja, hogy "elővásárlásra jogosultról van tudomása", és az is kiderül dokumentumból, hogy az épületet és az eszközöket a Vin-Faktor Zrt. zálogjoga terheli, 312 millió forint értékben.

A földhivatali nyilvántartás szerint a Vin-Faktor Vállalkozási és Pénzügyi Zrt. 2020 júniusában szerezte meg a Commerzbank Zrt. Matias-Borászattal szembeni 312 millió forintos követelését, a bank a zálogjogot a Matias borfeldogozó épületére és az annak helyet adó, Matyi Dezső tulajdonában lévő, több mint háromhektáros területre jegyezte be. A telek tulajdonjogát 2021 szeptemberében, árverést követően a Vin-Faktor Ingatlanforgalmazó és Követeléskezelő Kft. szerezte meg. Ezzel a telek tulajdonosaként elővásárlási jogot szerzett a most meghirdetett borfeldolgozó üzemre.

A követelésvásárló Vin-Faktor Zrt. "társvállalkozása" a Vin-Faktor Kft., amely "részt vesz a követeléskezelési, követelés érvényesítési tevékenységben" - olvasható a vállalatok közös honlapján. A kft. ingatlanok értékbecslésével, a megbízói számára ingatlanok "felkutatásával" foglalkozik, valamint ingatlanhasznosítási és -befektetési tanácsadást nyújt. (Hogy ezúttal kinek vásárolnak, az később, földhivatali és cégbírósági adatokból derülhet ki, illetve akkor, ha a vevő bejelenti a tulajdonszerzést.) Nagyrészt azonos tulajdonosi körbe tartozott a kft. a zrt.-vel, de tavaly ősszel új tulajdonosok is megjelentek benne a régiek mellett. (A Vin-Faktorról bővebben a cikk végén olvashat.)

Követelésvásárlással olcsóbb?

Egy bank a követelésének értékesítéskor a követelést egy pénzügyi szervezetre engedményezi, amely általában azonnal fizet érte, alacsonyabb összeget - esetenként akár jóval alacsonyabbat -, mint amekkora az adóssal szembeni követelés értéke. Azért éri meg egy felszámolás alatt lévő céggel szembeni követelést megvásárolni, mert akkor a követelésvásárló a felszámoló által nyilvántartásba vett hitelezőként hozzájuthat az adós vagyonának értékesítésével kapcsolatos információkhoz, és egy 2017-es törvénymódosítás nyomán hozzá is juthat a vagyonelemhez. A csődtörvény szerint a felszámoló két sikertelen pályázat vagy árverés után, harmadik pályázat kiírása helyett a vagyontárgyat becsértéken értékesítheti az arra zálogjoggal rendelkező hitelezőnek. A vételárba pedig a hitelezői követelés eredeti, banki összegét számítják be, így akár az is előfordulhat, hogy a hitelező fizetés nélkül jut hozzá a vagyonelemhez (a felszámoló díját és költségét persze ki kell fizetni).Az első ranghelyű biztosítékkal rendelkező hitelező egymaga megvétózhatja az esetleges irányárcsökkentést a második pályázaton, a felszámoló törvény szerint a minimálárat a becsérték 70 százalékáig csökkentheti a második körben.Követelésvásárláson keresztül került új tulajdonoshoz például az Alexandra pécsi könyves logisztikai központja és néhány vidéki könyvesboltja, vagy a Quaestor-vagyonból a győri ETO stadionja és ingatlanai.

Nagy borkészletet adtak el, palackonként 47 forintért

Az új felszámoló kizárólag egyben hirdette meg eladásra a Matias-Borászat megmaradt, 180 ezer palackos borkészletét 2021 decemberében. A korábbi felszámoló, az Allego a borokat fajtánként külön-külön kiírt pályázatokon próbálta meg értékesíteni, tavaly februárban négyszer nagyobb irányáron, mint amennyit később a BVL meghatározott az egész - igaz, már elég koros - készletért.

A BVL 8,5 millió forintot kért a mintegy 180 ezer darabos, 2011 és 2015 között palackozott borkészletért, köztük szekszárdi kékfrankos és cuvée, pécsi chardonnay, olaszrizling és hárslevelű, villányi cabernet franc és cabernet sauvignon fajtájú borokért, valamint területenkénti házasításokért. Az EÉR-en közzétett pályázati közlemény szerint a „gáláns” vevő 1000 forintot rátett a minimumárra, így 8 501 000 forintos ajánlattal nyert. (A nyertes nevét a felszámolási pályázatokon a felszámoló nem hozza nyilvánosságra üzleti titokra hivatkozva.)

Kép: EÉR

Valtonos ingatlancégéből felszámoló lett

A valtonos Varga Lajos Ernő tulajdonostársa a BVL-ben egy kecskeméti nő, aki nem köthető felszámolásokhoz és a Céginfo.hu adatai szerint nincs más céges érdekeltsége. A nő annak a Balogh Lászlónak az anyja, akivel együtt Varga megalapította 2013-ban a BVL-t (ingatlankezelésre, akkori nevén Big Ben Immót). Balogh 2020 áprilisáig közvetlenül tulajdonos volt a cégben, az üzletrésze előbb egy svájci, a kedvező adózási lehetőségekről ismert Zug kantonban bejegyzett Perspector AG-hez, majd két hónap múlva az anyjához került. Baloghnak Kecskemét után ma már ugyanaz a Zug kantonbeli cím a cégadatokban bejegyzett elérhetősége, mint a Perspectornak. A Perspector több magyarországi vállalkozás végső tulajdonosa, például annak a B-Fund Ingatlan és Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek, amely által képviselt befektetők négycsillagos szállodát, apartmanhotelt, mobilházas kempinget építtetnek a volt badacsonyörsi kemping területén, ahol a 444.hu cikke szerint a növényzetet letarolták és földdel töltötték fel a vízparti területet. A B-Fund cégvezetője Balogh.

A kormány tavaly 130-ról 90-re szűkítette a felszámolói névjegyzéket. A korábbi névjegyzékből 83 felszámoló nem került be az újba. A kiválasztott 90 cég közül – a Direkt36 cikke szerint - 54 új cég, amely korábban nem működött felszámolóként, és ezek között jó néhány kormány- vagy Fidesz-közeli személyhez köthető vállalkozás van. A felszámolói pályázaton, ahogy hét évvel korábban még miniszterként, tavaly is Seszták Miklós elnökölte az értékelő bizottságot, mint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter delegáltja.

Régi motorosok és új befektető a faktorpiacon

A Matias követeléseit felvásárló Vin-Faktor Zrt. egy több mint három tucat, követelésvásárlással és -kezeléssel, ingatlanforgalmazással és -hasznosítással foglalkozó vállalatcsoportnak a tagja. Tulajdonosa az R-Investment Tőkebefektető Zrt., amely a 2020-as évét 8,2 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 2,1 milliárdos adózott eredménnyel zárta. A társaság a két részvényesének osztalékot is fizetett: egymilliárd forintot a Wheelers Invest Kft.-nek és 10 millió forintot a Bázis Holding Zrt.-nek (A 2020-as osztalékfizetés eltért a részvénytulajdon arányától, ami a cégadatok szerint 50-50 százalék. 2015 óta négyszer fizettek osztalékot az üzleti évek eredményéből, háromszor jóval szerényebb összegben, mint 2020-ban: kétszer 20 millió és egyszer 110 millió forintot, fele-fele arányban a két tulajdonosnak.)

Az R-Investmentben 2015-ben jelentek meg új tulajdonosok, addig közvetve a több évtizede felszámoló és gazdasági tanácsadó céget (Patik, Varga és Társaik Zrt.) is vivő, csurgói Varga Jánosé és a felségéé, Takács Judité volt a társaság. Majd két vállalkozás lett - a cégbírósági adatokban látható - tulajdonosa az R-Investmentnek: az egykori állami Reorg-Apport Rt.-t vezető Sági Gyulához köthető Wheelers Invest, valamint az állami Eximbank Zrt. igazgatósági tagjához, Lenk Gézához és Bolevácz Éva ügyvédhez köthető Bázis Holding.

A Wheelers Invest 2014-ben vált ki a cégadatokban somogysárdi lakcímmel szereplő Sági Gyula Jo(g)tanácsadó Kft.-jéből, jelenleg Sági két lánya a Wheelers tulajdonosa.

Az R-Investment régi és új tulajdonosi körének kiterjedt a céghálója - az látszik, hogy az elmúlt közel két évtizedben volt vagy van céges, illetve munkakapcsolat a felszámolással-követeléskezeléssel foglalkozó (ma már inkább befektető) Varga János, az első Orbán-kormány alatt az állami Reorg Rt. élére kinevezett Lenk Géza, valamint a Postabank rossz hiteleit és befektetéseit megvásárló és értékesítő Reorg-Apport elnök-vezérigazgatója, Sági Gyula között. Sági 2007 és 2010 között - Rogán Antal polgármestersége alatt - Fidesz-KDNP-delegált igazgatósági tag volt a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságában.

Hozzájuk több szálon kapcsolódik Máhrné Kazareczki Éva és cége, a Kvantál Kft. - a Kvantál a felszámolója az Alexandra könyvkereskedő első bedőlt cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek. (A Kvantál 2017-es közleménye szerint a felszámoló több pert is kezdeményezett az Alexandra-vagyon visszaszerzésére, amely a Pécsi Direktből átkerült pénzfizetés nélkül más cégekbe, köztük a Matias-Borászatba és a Könyvbazárba, és ezzel több milliárd forinttal megkárosították a Pécsi Direkt hitelezőit.) A Kvantál jelenlegi és korábbi székhelyének címe azonos Sági Gyula Jo(g)tanácsadó Kft.-jének címeivel. Máhrné a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolóbiztosaként dolgozott együtt a Sági család cégeivel (erről a Magyar Nemzet írt), és néhány évig volt céges kapcsolata Lenk Gézával (Moneta Faktor, Buda Faktor). A Quaestor körül is szakértettekA Matias borászat követeléseit megvásárló Vin-Faktorhoz került 2018-ban a Quaestor Jelzálog Zrt., amely jelenleg Belvárosi Pénzügyi Zrt. néven működik - ez a cég elkerülte a felszámolást, míg a tulajdonos Quaestor Zrt. 2015 decembere óta felszámolás alatt áll, a felszámolóbiztosa Máhrné. Szintén elkerülte a felszámolást a Quaestor értékes, 32 hektáros, a Soroksári Duna-menti telkét tulajdonló DunaCity Budapest Kft., amelynek Varga János, illetve cége, a Patik, Varga és Társai Zrt. volt a végelszámolója, és adta el a telket az államnak mintegy 18 milliárd forintért. (A kormány ide tervezte a budapesti olimpia olimpiai faluját, majd a kínai Fudan Egyetem épületeit.)

Az R-Investmentben szintén tulajdonos Bázis Holdingot 2014-ben alapították, vagyonkezeléssel foglalkozik, tulajdonosa Lenk Géza Vilborád Kft.-je. (Lenk igazgatósági tag a külügyminisztérium felügyelete alatt működő Eximbankban és a biztosító MEHIB Zrt.-ben.) Lenknek a Bázis Holding igazgatóságában együttes képviseleti joga van Bolevácz Éva ügyvéddel. A cégadatokban kaposvári címmel szereplő Bolevácz 2020. április végén 19 százaléknyi részvényt szerzett a Bázis Holdingban, de az adatait pár nappal később adminisztrációs hibára hivatkozva töröltették a cégmásolatból. A módosításkor arra hivatkoztak, hogy Bolevácz a részvénytársaságban nem egyedüli, illetve minősített többségű befolyással rendelkező részvényes, és a szavazati joga nem haladja meg az 50 százalékot, hogy az adatait fel kellene tüntetni a nyilvános cégjegyzékben.

Bolevácz és ügyvédi irodája neve többször szerepelt már a sajtóban: offshore-cégek kézbesítési megbízottjaként, Szivek Norbertet - aki 2015-2018-ban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója volt - sajtó-helyreigazítási ügyben képviselő ügyvédként. Bolevácz korábban tulajdonos, illetve a részvényesek képviselője volt abban a Lexan Holding Zrt.-ben, amely 2021-ben Szivek 50 százalékos közvetett tulajdonába került. A vagyonkezelő cég Lexan Aliga nevű leányvállalata csütörtökig kisebbségi (25 százalékos) tulajdonos volt a balatonvilágosi Club Aligát fejlesztő Pro-Mot Hungária Kft.-ben. Egy másik leánycége részt vesz például Tiborcz István BDPST Zrt.-jével együtt az V. kerületi volt Mahart-házat és környezetét érintő turisztikai és üzleti ingatlanfejlesztésben.

Bolevácz ügyvédi irodája évek óta képviseli cégbírósági ügyekben az R-Investmentet, a Bázis Holdingot és a Lexan Holdingot is. Az ügyvéd tulajdonosként is feltűnik R-Investmenthez köthető cégekben.

Lenk Gézának több évtizedes banki és követeléskezelői tapasztalatai vannak, egyebek mellett 1996-tól a Postabank egykori bécsi leánybankja, a Trigon Bank vezérigazgató-helyettese volt, amikor az első Orbán-kormány idején az ÁPV Rt. őt nevezte ki 1999-ben az állami követeléskezelő Reorg Rt. élére. Ahogy korábban a Népszabadság beszámolt róla, a Reorg-leány, Reorg Apport (ahol felügyelőbizottsági tag volt Lenk) vette át a Postabank 41 milliárd forintnyi rossz követeléscsomagját. A Postabank ezzel megszabadult az úgynevezett politikailag kényes követeléseitől is - írta a lap -, köztük Fidesz-közeli cégeknek nyújtott hitelektől.

A Blikk 2002-ben írta meg, hogy Orbán Viktor és családja Lenk Géza XII. kerületi, Galgóczy közi lakásában lakott egy ideig, amíg a Cinege utcai házukat átépíttették. (Orbán erre úgy reagált a Magyar Nemzetnek, hogy nem használatra kapta a 93 négyzetméteres lakást, hanem piaci áron bérelte.) Lenk Géza 2000-től hat évig az OTP Bank hitelengedélyezési és kockázatkezelési divízióját irányító vezérigazgató-helyettes volt, majd egy ideig elnöki tanácsadó.