Mostanra jelentős mértékben enyhült a 2023-ban jellemző depressziós hangulat a hazai ingatlanpiacon, ugyanakkor a forgalom még nem érte el az egy-két évvel ezelőtt jellemző szintet. A Balla Ingatlan közleménye szerint az ingatlanközvetítők szavaiból az rajzolódik ki, hogy a kereslet növekedésének legfőbb oka a hitelre vásárló vevők visszatérése volt.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője elmondta, hogy 2023 az elmúlt 15 év legnehezebb éve volt a hazai ingatlanpiacon.

Ezzel szemben az idei év első negyedévében mintegy 25-30 százalékos növekedés következett be a tranzakciószámokban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor a szakértő azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre még csak egy kisebb korrekcióról van szó, még nem tért vissza a korábbi csúcspiac.

Kicsit előbbre tette a fellendülés kezdetét Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint a 2022 novemberében megjelenő hullámvölgy a tavalyi év második feléig kitartott, ekkor viszont már kezdett éledezni a kereslet. Véleménye szerint a visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket sokkolta a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is már 2023 második felében megváltozott a kép az ingatlanpiacon, többek között a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a CSOK Plusz hatására. Az irodánál az idei év első negyedévében 30-40 százalékkal nagyobb tranzakciószámot mértek, mint egy évvel korábban.

Balla Frigyes azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásároltak ingatlant, így a piacot inkább a 6-6,5 százalékos, piaci kamatozású hitelek mozgatták.

A forgalom növekedésében ugyanakkor közrejátszott az is, hogy az állampapírok hozama 8 százalék alá csökkent, így a befektetők egyre inkább valós alternatívaként tekintettek az ingatlanvásárlásra, ahol az 5-6 százalékos megtérülésen túl az ingatlan értéknövekedésével is számolhattak.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a 2023-ban kialakult kínálati piac egyrészt a számottevő infláció eredménye, másrészt ő is azt említette, hogy ezzel párhuzamosan magasan jártak a jelzáloghitelek kamatai. Mindemellett pedig az energiaárak növekedése is közrejátszott abban, hogy mind az eladókra, mind a vevőkre a kivárás volt jellemző.

Az idei évben kibontakozott lendület oka szerinte is egyértelműen a hitelezés ismételt beindulása. Tapasztalatai szerint a hitelfelvételek száma a tavalyi évben mért szint kétszeresét is eléri idén, míg a beérkezett kérelmek száma a korábbi háromszorosára emelkedett.

A CSOK Plusz ugyanakkor nem hozza azokat a számokat, melyeket sokan reméltek tőle, mindössze néhány igénylővel találkoztak az idei év eddigi időszakában az irodánál.

Árnyalta viszont az optimista képet Nagy Aloisia Andrea, a Balla Ingatlan Bel- és Észak-Budán aktív ingatlanközvetítője, aki szerint az év eleji várakozások pozitívabbak voltak annál, mint ami az elmúlt néhány hónapban valóban bekövetkezett az ingatlanpiacon. A szakértő úgy érzi, hogy a 2023-as évre jellemző hullámvölgyből egyelőre még nem mozdultunk ki, de továbbra is bizakodnak a pozitív irányú változásban.

Kellemetlen meglepetés érte a lakásvásárlókat, tovább száguldanak az árak

A szakértő szerint a lakásdrágulás mostani üteme még így is visszafogottnak tekinthető a 2015 és 2022 között tapasztalt lakásárrobbanás tempójához képest.