Májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 18,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületek építése 38,6 százalékkal volt magasabb a 2020. májusi, rendkívül alacsony bázisnál, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,3 százalékkal nagyobb volt az áprilisinál.

A kimutatás értelmében:

  • A három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 43,9 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építése 7,3 százalékkal kisebb lett. A speciális szaképítésben 22,9 százalékkal bővült a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 11,8 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 29,2 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. májusi bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 11,3 százalékkal meghaladta a 2020. május végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,9, az egyéb építményeké 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 1,3 százalékkal emelkedett.