A kormány 2024-től átalakítja a gyermeket nevelők és vállalók számára elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait. Bár az új szabályokról mindeddig nem adtak ki rendeletet, az eddigi közlések alapján

a támogatás jövőre már nem nem lesz elérhető az 5000 lélekszámúnál nagyobb településeken.

Ez arra ösztönözheti a nagyobb településeken élő családokat, hogy még az idén vegyék igénybe a csokot és a csok hitelt a lakásvásárláshoz vagy -építéshez.

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést, kőbe vésték a háborús büdzsét

Elfogadta az Országgyűlés pénteken a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényt, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter korábban védelmi költségvetésként emlegetett. Bővebben >>>

Több tízmilliótól eshet el, aki nem lép időben

Amennyiben 2024-től nem lesz elérhető az 5000 főnél nagyobb településeken a csok, akkor a családok (akiknek tagjai nem csak házastársak, hanem élettársak és egyedülálló szülők is lehetnek) elesnek a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összegű csok támogatástól, valamint az ahhoz igényelhető, kedvezményes csok hiteltől.

Csok hitel nélkül a családok havi törlesztése egy 15 millió forintos lakáshitel esetén havi 50 ezer forinttal növekszik a mostani piaci kamatokkal számolva, ami 20 éves futamidő alatt 11-12 millió forint plusz kiadást jelent.

Sokan nem jutottak babaváróhoz, mihez kezdenek a csokból kiszorult párok?

A csokos és a babaváró támogatás iránt érdeklődő harmincas korosztályba tartozó házaspárok többsége kertes házat vásárolna, lakásban pedig 35 százalékuk képzeli el jövőjét. Mutatjuk, milyen árkategóriában keresgélnek a legtöbben az állami támogatás nélkül.

A mostani kedvezményt még érdemes megragadni

Jelenleg új ingatlan vásárlásához – meglévő vagy előre vállalt – két gyerekkel 10 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forint csok hitel igényelhető.

A csok hitel rendkívül kedvező az államilag támogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal, a hitelfelvétel költségét jelző teljes hiteldíjmutató (THM) 3,04-3,07 százalék a forgalmazó bankoknál.

A maximális, 15 millió forintos csok hitelért 20 éves futamidővel számolva havonta mintegy 83 ezer forint törlesztést kell fizetni, amivel a futamidő végén a teljes visszafizetés 19,96-19,98 millió forint lesz.

Ennyivel drágul a piaci lakáshitel

A 3 százalékos kamatozású csok hitelhez képest jelenleg 8,5-9 százalékos kamattal lehet piaci lakáshitelt felvenni azoknak, akik nem jogosultak államilag támogatott kölcsönre. Ők azok, akiknek nincs, vagy csak egy gyerekük van, illetve többet nem is vállalnak.

A 15 milliós lakáshitelért a legkedvezőbb ajánlatokkal – 10 éves kamatperiódusban rögzített kamattal – is több mint 31 millió forintot kell 20 év alatt visszafizetni az ügyfeleknek.

A hitelteher a csok kölcsönhöz képest 11-13 millió forinttal nagyobb a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorában elérhető banki ajánlatok alapján.

Több mint félmilliós jövedelem a minimum, hogy valaki jól járjon

Nettó 600 ezer forint jövedelmet kell igazolni a legkedvezőbb lakáshitelekhez. Az MBH 8,88 százalékos THM mellett felvehető kölcsönének (ahol 8,54 százalék a kamat) 130 702 forint a havi törlesztője, amiért a 20 éves futamidő alatt összesen 31 375 680 forintot kell az adósoknak visszafizetni. (A hitel teljes díja 16 375 680 forint).

A csok hitelt csak a csok támogatással együtt lehet igényelni, míg az utóbbit a hitel nélkül is fel lehet venni.

 

  • A csok támogatást meglévő vagy előre vállalt gyerek esetén lehet igényelni, ennek összege egy gyereknél 600 ezer forint.
  • Két vagy több gyerek esetén már különbség van a támogatási összegben attól függően, hogy a család új vagy használt ingatlant vásárol.
  • A maximális, 10 millió forintos támogatás három vagy több gyerekkel vehető igénybe új lakás vagy ház vásárlásához, illetve építéséhez (falusi csoknál használt lakáshoz is.)

 

A csok támogatás felhasználható önerőként is lakáshitel felvételéhez, három meglévő gyerekkel 100 százalékos mértékben, előre vállalt gyerek vagy gyerekek esetében azonban bankonként eltérő, hogy azt elfogadják-e, és milyen mértékben.

A 60 milliós ingatlan megvételével ennyit buknak jövőre

Ha egy 60 millió forint forgalmi értékű lakás megvásárlásához egy háromgyerekes, illetve annyit vállaló család rendelkezik 20 millió forint önerővel és igényli a 10 milliós csok-támogatást, akkor még 30 milliót kell hitelből előteremtenie. A 15 milliós csok hitel mellé 15 milliós piaci hitelt kell felvenni.

Ezek havi törlesztője – a fenti példák alapján – összesen 214 ezer forint, ami húsz év alatt összesen mintegy 51,3 millió forint visszafizetését jelenti.

Amennyiben a család nem lesz jogosult jövőre a „városi csokra”, akkor a 20 millió forint önerő mellé 40 millió forint piaci lakáshitelt kell felvenniük a lakásvásárláshoz.

Jelenleg ilyen összegű hitel 600 ezer forint vagy magasabb nettó jövedelemmel igényelhető 8,7-8,9 százalékos THM-mel és 343-348 ezer forint havi törlesztővel.

Ezért húsz év alatt 82,4-83,7 millió forintot kell visszafizetni. Így ebben az esetben a jővőre halasztott lakásvásárlás csok nélkül több mint 31 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet húsz éves futamidővel számolva a családnak.

A kivezetés még jobban fog fájni

A csokkal további, milliókban mérhető kedvezmény is jár. A csokkal vásárolt új vagy használt ingatlan mentesül az illetékfizetés alól. Ez a visszterhes vagyonátruházási illeték (köznyelvben vagyonszerzési illeték), amelynek mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka.

Mindez jelenleg egy 60 millió forintos ingatlan esetén 2,4 millió forint, amit jövőre a csokkal együtt buknak azok, akik már nem lesznek jogosultak a támogatásra.

A csokot igénybe vevő építkező családok 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát, amitől ugyancsak elesnek jövőre, ha már nem kaphatnak csokot.