A bécsi lakáspiac teljesen befékezett a héten bemutatott Bécsi lakáspiaci jelentés szerint. Sok ingatlanfejlesztő elhalasztja vagy felfüggeszti az újlakás építési projekteket és emiatt szakértők szerint lakáshiány fenyeget.

A nulla kamatperiódus vége és a magas építési költségek egyre jobban sújtják az osztrák ingatlanfejlesztőket – mondták el a jelentés bemutatóján a BUWOG ingatlanfejlesztő és az EHL ingatlankezelő cég szakértői.

Számos ingatlanfejlesztő máris elhalasztotta a tervezett projekteket, vagy határozatlan időre felfüggesztette azokat. A BUWOG egyelőre szintén kivár és a jobb piaci feltételekben reménykedik.

Tavaly egyébként a kamatemelések és a nyersanyagárak emelkedésének kettős szorításában a német építőipar is a földbe állt. Erről bővebben itt írtunk.

Több olyan projektünk is van, amellyel kapcsolatban kivárunk – közölte Andreas Holler, a BUWOG ügyvezető igazgatója.

Jelenleg egyszerűen nem kifizetődő. Az általunk megtermelhető érték a termelési költségek alatt van. A lakóingatlanok építése és finanszírozása jelenleg többe kerül, mint amennyi bevételt hoz – mondta Daniel Riedl, a BUWOG német anyavállalata, a Vonovia igazgatósági tagja az ORF osztrák közszolgálati médiumnak.

A két cég által összeállított elemzés szerint tavaly a 2019-es csúcsévhez képest már 46 százalékkal, mintegy 11 500 darabra eset vissza a kiadott új lakásépítési engedélyek száma az osztrák fővárosban. Idén várhatóan 13200 lakás építését fejezik be. Ez a szám azonban 2025-ben és 2026-ban várhatóan tovább csökken.

Háromszorozódás után korrigálnak a lakásárak
Háromszorozódás után korrigálnak a lakásárak
Kép: Economx, economx

Mindezt úgy, hogy a 2022-es nagy megugrást követően tavaly is növekedett Bécs lakossága, a Statistik Austria adatai szerint 1,2 százalékkal, és ezzel átlépte a 2 milliós határt. Természetesen ebben kiemelt szerepe volt az elsősorban a régiós országokból származó bevándorlásnak, Bécs lakosságának jelenleg 35,4 százaléka rendelkezik egy másik állam állampolgárságával.

Az EHL és a BUWOG a következő években lakáshiányt prognosztizál. Különösen a saját tulajdonú lakások és a magánfinanszírozású bérlakások kínálata lesz jelentősen szűkösebb 2025-től, mivel a kereslet növekedni fog, miközben az új lakások száma csökken.

Karina Schunker, az EHL ügyvezető igazgatója szerint a lakásvásárlók ismét egyre gyakrabban kényszerülnek arra, hogy a lakásokat már a tervezőasztalról megvásárolják. A bankok ugyanis a kivitelezés előtt értékesített lakások arányának növelését kérik a fejlesztőktől. Ez ugyan csökkenti a bankok kockázatát, de növeli a lakásvásárlókét, ha valami rosszul sül el. Schunker azonban nem hiszi, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a válság miatt több projekt elakad.

Általánosságban elmondható, hogy a kamatlábak miatt sokak számára a társasházvásárlás elérhetetlen álommá vált. Schunker szerint a „megfizethetőség" még mindig nehéz kérdés. A vásárlók célcsoportját minimálisra csökkentették, például azokra a vevőkre, akik képesek teljesíteni a 20 százalékos sajáttőke, és a havi hiteltörlesztés jelentette akadályt.

Riedl nem számít arra, hogy a közeljövőben sok minden változik a potenciális lakásvásárlók számára. A magánszemélyek esetében a kamatok fél százalékpontos csökkentése nem sokat változtatna, hiszen ezzel az átlagos havi hiteltörlesztés mértéke ekkor is 2700 euróról csak 2500 euróra csökkenne, de ez még mindig messze lenne a két évvel ezelőtti 1500 eurótól.

Az osztrák jegybank egyébként hamarosan előáll friss ingatlanpiaci jelentésével. Azt már tudni lehet adataikból, hogy a bécsi lakásárindex a negyedik negyedévben további, nagyjából 1,5 százalékkal mérséklődhetett. Ezzel a visszaesés mértéke elérhette éves szinten a 4 százalék körüli értéket a 2022-es negyedik negyedévhez képest.

A csúcsot a bécsi lakásárindex 2022 második és harmadik negyedévében érte el 320 ponton, ez csúszott vissza mostanra 303 pont környékére. Az index számításánál a 100-as értéket az ezredfordulós árak jelentik, de az elmúlt közel negyedszázad folyamán a bécsi fővárosban nominálisan megháromszorozódottak a lakásárak.

Míg Budapest lakossága zuhanóban, Bécs átlépte a lélektani határt

Előzetes adatok szerint 2023. szeptember végén átlépte a kétmilliót az osztrák főváros lakosságszáma. Ezzel az Európai Unió ötödik legnagyobb városa.

A részletekről ITT írtunk bővebben.