Világszerte egyre több vállalat vezet be olyan juttatásokat, amelyek az élet közepén járók egészségügyi és életmódbeli problémáit kezelik. A szűkös munkaerőpiacon a személyre szabott jutalmakat kínáló munkaadók kitűnnek azzal, hogy olyan szintű támogatást adnak, amely a mai munkahelyeken egyre keresettebbek – írja a BBC.

A Salesforce felhőszoftver-cég például a közelmúltban idősgondozási juttatást indított az alkalmazottak számára, amely támogatja az idősebb családtagok gondozását, valamint a rákkal kapcsolatos szűréseket az 50 év felettiek számára.

Az Adobe szoftvercég olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek segítségével az alkalmazottak kezelhetik gyermekeik egyetemi felvételi folyamatát, valamint hozzáférhetnek idősgondozási és otthon-gondozási konzultációkhoz. A menopauza támogatása számos globális vállalatnál is megjelenik.

szolgáltatások nyújtásának előnyei túlmutatnak a közgazdaságtanon – mondja Peter Bamberger, a Tel-Avivi Egyetem Coller School of Management professzora és a Menedzsment Akadémia megválasztott elnöke.

Olyan szolgáltatásokról beszélünk, amelyek potenciálisan hatással lehetnek az ember gyermekeire és szüleire. A szervezetek nemcsak anyagi segítséget nyújtanak, hanem erős érzelmi kapcsolatot is kiépítenek – megmutatják, hogy törődnek velük.

A programok viszonylag költséghatékonyak, és a kutatások azt sugallják, hogy az alkalmazottak igényeihez szabott juttatások hatással lehetnek a megtartásukra és a teljesítményükre.

A Gartner tavalyi felmérése kimutatta, hogy egy átgondolt juttatási stratégia 11 százalékkal növelheti az alkalmazottak kitartási szándékát, és 12 százalékkal növelheti teljesítményüket.

A munkaadók tisztában vannak azzal, hogy időigényes és nehéz feladat idős szülőket ápolni, tudják, hogy ez időt vehet el egy munkanapból, de ha tudnak segíteni rajta, akkor koncentráltabb lesz a munkában.

Az egyik legnépszerűbb új előny a menopauza támogatása. A menopauza nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadók számára is kihívást jelent. A Mayo Clinic áprilisban közzétett tanulmánya szerint a menopauza tünetei évente körülbelül 1,8 milliárd dollárnyi munkaidő-kiesést okoznak.

Scott Floyd, a Cisco globális ellátási vezetője elmondta, hogy a kommunikációs vállalat ebben az évben elindított egy concierge-gondozási szolgáltatást, mert a júniusban végzett negyedéves pulzus-felmérése feltárta, hogy sok alkalmazottja, különösen a gondozási feladatokat ellátó nők, úgy érezték, hogy megfeszülnek. Az X generációs nők voltak a leginkább érintettek.

Egyértelmű volt, hogy a szendvicsgenerációnak több támogatásra van szükségük – mondja Floyd.

Carol Kulik, a Dél-Ausztrál Egyetem humánerőforrás-menedzsmentre szakosodott professzora szerint előfordulhat, hogy az alkalmazottaknak most még nem lesz szükségük egy bizonyos juttatásra, de rájönnek, hogy a közeljövőben igen.

Az X generáció különösen nagy valószínűséggel reflektív hangulatban van.

A Z-generáció érzi magát a legrosszabbul, nem boldogulnak a fiatalok

Egy új tanulmány szerint a Z generáció kisebb hányada bodogul, mint az azonos korú Y-generációsok. Sőt, a mentális egészségüket sem igazán mondják kiválónak. Bővebben >>>