A Gallup és a Walton Family Foundation jelentése szerint a Z generációs amerikaiak kevesebb mint fele, mintegy 47 százaléka boldogul az életében. A mai amerikai generációk között ez az egyik legalacsonyabb arány, jóval rosszabb eredményt mutat annál, mint amikor az Y generációsok ugyanennyi idősek voltak.

A csütörtökön megjelent tanulmány célja, hogy tükrözze a Z generáció hangját a nemzedék legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban. A kutatók idén áprilisban és májusban több mint 3 ezer, 12-26 év közötti személyt kérdeztek meg – számolt be róla a CNN.

A tanulmány azt állítja, hogy a közpolitikát, a tanulási környezetet és a munkahelyeket érintő döntéseknek figyelembe kell venniük a Z generáció perspektíváit.

A kutatók úgy vélik, sokatmondó mérőszám lehet egy olyan skála, ami azt mutatja,  hogy az emberek boldogulnak-e, küzdenek-e vagy szenvednek.

A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék, hogyan látják jelenlegi életüket és jövőjüket, és akkor tekintették őket boldognak, ha mindkét kategóriában magas értékelést adtak.

Ennek alapján a Z-generáció tagjainak mindössze 41 százaléka boldogul, míg az ugyanilyen korú Y-generációsok 60 százalékos arányban éreztek így.

A generációs kutatás azonban ellentmondásos, egyesek szerint ráadásul nincs tudományos alapjuk és káros címkéket aggatnak az egyes nemzedékekre. Az év elején pedig a Pew Research Center rámutatott, hogy egyes generációs váltásnak tűnő trendek valójában életszakaszon és életkoron alapuló különbségek, amelyek idővel változhatnak.

Szorong, fél és magányosnak érzi magát a mai fiatalság

A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy a Z generáció tagjai saját bevallásuk szerint különb mentális küzdelmekkel vívódnak, mint a korábbi generációk azonos korú tagjai. Mindössze 15 százalékuk nevezte kiválónak a mentális egészségét, ami a tanulmány szerzői szerint meredek csökkenés az egy évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest.

Ugyanez az arány az azonos korú Y-generációsoknál 52 százalék volt.

Ugyanakkor az elmúlt évtizedben általános jelenséggé vált a mentális egészség romlása, mivel az Y- és X- generáció tagjainak az állapota rosszabbodott 2010 óta.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának év eleji beszámolója szerint a rossz mentális egészség továbbra is "jelentős közegészségügyi problémát" jelent a serdülők körében, különösen a tinilányok körében. Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) 2018-as jelentése szerint a Z generáció a többi nemzedékhez képest nagyobb arányban vannak, akik rossznak gondolják a mentális egészségüket. Az APA vezérigazgatója aggasztónak, ugyanakkor pozitív jelnek gondolta az akkori eredményeket.

Ez a generáció talán jobban rá van hangolódva arra, hogy felismerje a mentális egészségével kapcsolatos problémákat, mint az idősebb generációk" – mondta Walter Evans pszichológus.

  • Háromnegyedük szerint nagy jövő áll előttük,
  • és a mentális küzdelmek ellenére tartós optimizmus jellemzi őket,
  • miközben a nemzedék alig fele érzi magát felkészültnek a jövőre.

Erre nem gondoltunk volna: a Z generáció szerint menő dolog a tőzsde

A legtöbb fiatal már foglalkozik befektetéssel, de az elemzők szerint ez nem biztos, hogy jó ötlet.
Bővebben--->