Európa első tíz legnagyobb fuvarozó vállalata most a Waberer’s és szeretnének 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válni. 2023-ban volt a cég 80 éves, jogelődjét 1943-ban alapították, mondta Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Jelenleg hatezer munkavállalót foglalkoztatnak 2900 saját kamionnal járnak az utakon és 250 ezer négyzetméter raktárkapacitással rendelkeznek. 

Rekordév volt a 2023-as

2023-ban újabb rekordévet zárt a Waberer’s International Nyrt. (Waberer’s), miután 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét, mondta Tóth Szabolcs, a Waberer’s International Nyrt., gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese. 2024-re is hasonló elvárásokat fogalmaztak meg, 40 millió euró feletti eredményszintet várnak.

Három fő területen vannak jelen:

  • a nemzetközi fuvarozás és szállítás;
  • a komplex logisztika;
  • és a nem-életbiztosítás területén.

2027-ig szóló stratégiájukkal kapcsolatban elhangzott, hogy a Waberer’s Magyarországon kívül Szerbiában, Szlovákiában és Lengyelországban is logisztikai szolgáltató szeretne lenni, és fókuszba kerül a multimodalitás is. A biztosítási szektorban, a nem-életbiztosítási portfólió bővítése is fontos cél, és elhangzott, hogy a jelenlegi lakásbiztosítási kampány során is jól teljesítenek.

A jövővel kapcsolatban Tóth Szabolcs úgy fogalmazott, hogy 2027-re az árbevételt ezer millió euróra szeretnék emelni, a 43 milliós EBIT-et pedig 61 millió euróra. Közel 67 százalékkal szeretnének emelni 2027-ig a csoport EBIT-eredményét. A zöldszolgáltatások fejlesztését is kiemelten fontos területnek tartják, a vállalatcsoport zöld szállítási igényeket is képes teljesíteni.

Női munkaerő tekintetében az egyik legmagasabb aránnyal rendelkeznek a piacon. A teljes sofőr állományon belül 4-5 százalékos a női sofőrök aránya, az európai átlag pedig 1-2 százalék körüli, mondta Barna Zsolt, a Waberer's vezérigazgatója.

Két jelentős akvizíció és raktárbázis építések

Az országos logisztikai hálózattal kapcsolatban megjegyezte, hogy tavaly kezdték el Ecseren és Debrecenben is egy új logisztikai bázis létrehozását.

A vállalat két jelentős akvizíciót is bejelentett tavaly: egyrészt a vasúti logisztikában meghatározó szereplő PSP (Petrolsped) csoport, valamint a szerbiai MDI disztribúciós társaság többségi részesedésének megvásárlását, erről Tóth Szabolcs, a Waberer’s International Nyrt., gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese beszélt.

PSP cégcsoport Magyarország harmadik legnagyobb vasúti szállítmányozó vállalata, 17 országban nyújtanak vasúti szolgáltatásokat, 22 mozdonnyal 1200 vasúti kocsival rendelkeznek.

Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele 4,6 százalékkal 710,9 millió euróra emelkedett, miközben nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió euróra ugrott.

Jelentős fejlődést értek el a vállalat részvényei, 2022-es árfolyamhoz képest tavaly 80 százalékos emelkedést realizáltak.

De hangsúlyozták, a részvényárfolyam még mindig alacsonyabb, mint az elemzői ajánlások.

A 2023-as év után a társaság igazgatósága részvényenként 120 forintos, az előző évit (100 forint) meghaladó mértékű osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén.

A Waberer’s stratégiájának fókuszában:

  • a Szerződéses Logisztika (RCL) tevékenység áll, melynek árbevétele 209,8 millió euróra (+5,2 százalék), míg EBIT eredménye 15,3 millió euróra emelkedett (+37,3 százalék).
  • a Fuvarozási és Szállítmányozás (ITS) 2023-as árbevétele 2,8 százalékkal 437,3 millió euróra nőtt, miközben EBIT-je 9,7 százalékkal 8,9 millió euróra csökkent.
  • a Biztosítási Szegmens árbevétele 82,4 millió euró (+17,7 százalék), míg EBIT eredménye 18,6 millió euró (+19,3 százalék) volt 2023-ban.

Barna Zsolt úgy fogalmazott, mozgalmas évet zárt a vállalat, miután a legfőbb piacainak számító nyugat-európai és magyarországi régió ipari termelési, illetve fogyasztási adatok tavaly egész évben stagnáltak, vagy enyhe mértékben csökkentek. Mindez közvetlenül befolyásolta a logisztikai szolgáltatások iránti keresletet, miközben a társaság szempontjából szintén fontos hazai biztosítási piacnak a különadó okozta kihívásokat kellett kezelnie.

A Waberer’s ebben a változékony környezetben azokra a szegmensekre és ügyfelekre koncentrált, amelyeket kevésbé érintett az általános negatív gazdasági környezet, amihez megfelelő alapot biztosított a vállalat diverzifikált ügyfél- és szolgáltatás-portfóliója.