Szivattyús energiatárolók építéséhez kezdenek próbafúrásokat a borsodi Sajóivánka és a hevesi Markaz község szomszédságában – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A medencék vízfelszínének egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, ezek az eszközök az áramtermelésen túl mérsékelnék a víz párolgását is.

Az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta, a szivattyús energiatárolás egy Európa-szerte már elterjed, Magyarországon viszont újszerű technika, aminek a lényege, hogy

két eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó között szivattyú segítségével mozgatják a vizet egy felszín alatti csővezetékben; ha olcsó az áram, felpumpálják, ha drága, leengedik, így tárolva a villamos energiát.

Most zajlanak az előkészítő munkálatok.

Jelenleg a hazai villamosenergia-ellátás nukleáris, illetve napelemes forrásból biztosított, de szükség van a kiegyenlítő energia, hogy legyenek tárolóink, amikor nincsenek napsütéses órák. Két helyszínen – a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkánál, illetve a Heves vármegyei Markaz határában – kezdődnek próbafúrások annak feltárására, hogy geológiai szempontból alkalmasak-e a területek, hogy egy ilyen létesítmény megépüljön.

Steiner Attila szerint nagyon egyszerű szerkezetről és technikáról van szó, amihez alapvetően két – jelentős szintkülönbségben elhelyezkedő – víztározóra, tóra van szükség, amiket egy szivattyús csővezeték köt össze, továbbá van még egy turbina, amivel a villamos energiát lehet termelni.

A terv az, hogy

az erőműnek 5-600 megawattnyi kapacitása legyen – ami nagyságrendileg egy paksi blokknyi energia tárolását tenné lehetővé –, és hogy optimális esetben 6 órán keresztüli energiatermelést lásson el.

 

Egy akkumulátoros tárolóval szemben a szivattyús technológia mellett a legfőbb érv a kapacitás és a hosszú üzemidő. 

Bökkenő is van.

Hátránya az elképzelésnek, hogy viszonylag hosszú idő kell a létrehozásához, és ez akár 5-10 év is lehet. Steiner Attila úgy véli, reálisan 2025-ben, 2026-ban kezdődhet meg az építkezés.